50 алкални храни и техните здравословни ползи
Важно е да споменем, че кокосовото олио не е палмово масло, макар че има абсолютно същия тип кулинарни приложения. Заема ключова роля при алкалните храни, тъй като е единственото олио, което не се окислява при пържене, т.е. запазва алкалният си характер при обработка.
- Ананас
Може би един от най-добрите избори сред плодовете, ако искате да повишите алкалността в организма си. Този вкусен тропически плод е зареден с много витамини и минерали, които са от съществено значение за доброто здраве. Често се използва като естествено средство за лечение на кашлица, настинки, зъбобол, артрит и храносмилателни нарушения.
- Морков
Морковът е добър източник на витамин А и осигурява много впечатляващи защити за тялото, като противоракови, анти-стареещи и също така може да способства за предотвратяване на сърдечните атаки.
Морковът е добър за зрението, тъй като бета-каротинът в него редуцира риска за макулна дегенерация с 40%.* (Когато чувствителните на светлина клетки в макулата постепенно спират да функционират и рано или късно умират).
- Цвекло
Цвеклото е високо антиоксидантен зеленчук, който е изграден от хранителни вещества, които почистват и спомагат детоксикацията на черения дроб. Помага – както на физическото, така и на психическото здраве, като почиства тялото и осигурява необходимата му енергия за лечение на депресия.
Съдържащите се в цвеклото хранителни вещества като бетаин (Betaine), пектин и беталаини*(растителни пигменти, от които всъщност идва червеният му цвят) имат мощни противовъзпалителни и фунгицидни свойства.
- Канела
Като добър източник на калций, желязо, манган и фибри, канелата спада също към списъка с алкалните храни.
Може да се използва при готвене, печене и допълнително овкусяване, а също така е широко използвана като естествено средство за лечение на здравословни проблеми.
Помага за понижаване на холестерола, регулиране на кръвната захар, лечение на инфекции, предотвратяване на рак, облекчаване на артрит и подобряване на мозъчната функция.
Свързана статия: Как да намалим холестерола – без лекарства и хапчета
В допълнение към този списък, в таблицата отдолу може да се запознаете по-подробно с други алкални и киселинни храни.
Списък с алкални и киселинни храни
Висока киселинност в организма ни – как да разберем за нея?
В случай, че често изпитвате част от тези симптоми, то със сигурност е добра идея да добавите повече алкални храни към дневното си меню:
- сутрешна умора
- мигрена
- трудна концентрация
- раздразнителност и разсеяност
- омазняване на косата и кожата
- обилно потене при леки напрягания
- лош дъх и обложен език рано сутрин
- затруднено храносмилане
- неспокоен сън
- болки в тялото и мускулите
Няколко начина за стимулиране на алкалността в организма ни:
- консумация на повече зелени зеленчуци (краставици, спанак, броколи, маруля, репички);
- прием на вода с лимон;
- двуседмично прочистване два пъти годишно с пресни плодове, зеленчуци и зеленчукови сокове.