Заблуди за алкалните диети:

  • Консумацията на киселини храни води до остеопороза

Грешна теория: За да поддържа постоянно нивото на pH на кръвта като неутрализира киселинността от приетите храни, тялото извлича минерали от костите. Това може да доведе до деминерализация на костите и остеопороза.

Всъщност: Бъбреците играят роля за поддържане на рН на тялото без никакво участие на костите.

  • Диетата предпазва от рак

Грешна теория: Туморните клетки виреят само в киселинна среда, която предразполага развитието и размножаването им.

Всъщност: Ракът може да се развива, както в алкална, така и в киселинна среда. Веднъж възникнали раковите клетки създават собствена pH среда, различна от pH на кръвта и останалите тъкани.

  • pH на кръвта е динамична променлива

Грешна теория: Алкалните диети могат да променят pH на кръвта.

Всъщност: Киселинните и алкалните храни наистина оставят отпечатъци в човешкия организъм – това променя pH на урината, но не може да промени pH на кръвта.

  • Алкалната диета води задължително до загуба на килограми

Грешна теория: Диетата води до трайно отслабване.

Всъщност: Ефектът от диетата е строго индивидуален и няма как да действа по един и същ начин (дa води до еднакви резултати). В крайна сметка всичко зависи от приема на калории.

Ако човек приема повече калории, отколкото изразходва, той ще качва килограми, независимо дали консумира алкални храни.

Вкусни предложения как да сe храним, за да стимулираме алкална среда в организма си:

Зареждащо смути – алкална закуска

За 2 порции:

  • 1 бр. авокадо
  • ½ краставица
  • 200мл. бадемово мляко
  • 3 с.л. кокосово масло
  • по 1с.л. слънчогледово семе и чиа
  • шепа спанак
  • 25 гр. бадеми и 25 гр. кашу (накиснати от предната вечер)

Енергийни бонбони

  • 180 гр. фурми
  • 1 1/4 чаши суровo кашу
  • 1/2 чаша изсушен кокос
  • 1/2 чаша протеин
  • 2 супени лъжици семена от чиа
  • 1 лимон
  • ½ ч.л. хималайска сол
  • още половин ч.ч. кокосови стърготини (за овалване)

Разбийте фурмите, кашуто и кокоса в кухненски блендер до получаване на ронлива паста.

Добавете протеина, семената чиа, сока от изцедения лимон и сол.

Разбийте отново, докато не получите хомогенна паста.

Разпръснете кокосовите стърготини на плоска повърхност и от пастата оформете малки топчета, които оваляйте в стърготините.