Ето кои плодове и зеленчуци намаляват риска от рак
Специалисти от лондонския Имперски колеж установиха, че портокалите, гроздето и морковите съдържат противоракови съединения, които приличат на използваните в одобрени лекарства.
Според тях от 7900-те молекули в плодовете и зеленчуците, 110 са с потенциал да се борят с туморите.
Учените са достигнали до това заключение, след като са въвели 7962 биологично активни молекули в алгоритъм, "обучен" да разпознава свойствата на 199 лекарства срещу рак. Той разграничил 110 с противораков ефект.
Най-много съставки с противоракови свойства има в портокалите, гроздето, морковите, зелето, дивата целина, кориандъра, копъра и чая. Портокалите са особено богати на флавоноида дидимин. Той се съдържа също в кориандъра и копъра.
В края на миналата година проучване за пореден път доказа, че консумацията на органични продукти, намалява общия риск от рак. То е стартирало през 2009 г. и е обхващало 68 946 французи. Участниците са отговорили на въпроса колко често са избирали органични продукти. През 2015 г. е установено, че при тези, които са консумирали повече органични храни, включително месо и млечни, присъствието на ракови заболявания е с 25% по-малко. Изследователите са направили заключението, че „по-високата честота на консумация на биологични храни е свързана с намален риск от рак“. Изследването е публикувано в JAMA Internal Medicine.