Химия в кухнята: любопитни хранителни факти
Защо пуканките пукат?
Тайната е в зърното. Много други зърнени храни - като пшеницата или ориза - не пукат, защото външната им обвивка е пореста. Зърната на пукливата царевица съдържат около 13,5% вода. Когато се нагрят, водата се превръща в пара.
Обвивката е непропусклива, така че парата създава налягане отвътре. Когато температурата се повиши до 180 °C, а налягането е близо 1000 кРа (килопаскала), обвивката избухва.
Ако си пуканките не се пукат, вероятно защото един от тези фактори е изключен. Ако вътрешността съдържа повече от 13,5% вода, тя ще излезе в гъста куполна форма, и няма да е толкова пухкава и хрупкава. От друга страна, ако няма достатъчно вода, няма да се създаде достатъчно пара. Ако зърното е напукано или повредено по някакъв начин, парата ще се намери изход и пуканката няма да изпука.
Защо медът помага при болно гърло?
Нищо не успокоява сухата кашлица така, както медът и учените търсят начини да използват свойствата на меда от манука (храст, разпространен в Австралия и Нова Зеландия) и т.нар. "медицински клас" мед за лечение и на други заболявания, освен настинки и грип.
Медът има четири свойства, които го правят ефективен в борбата с инфекциите:
- Н2О2, по-известен като водороден пероксид или перхидрол. Консумирането или прилагането на по-големи количества H2O2 не е добра идея, защото е корозивен, но медът съдържа ниски нива от веществото - достатъчни, за да убива бактериите.
- Декстроза и фруктоза (C6H12O6 за химиците, а за готвачите - захар): съставлява 75% до 85% от съдържанието на меда, което означава, че той не съдържа много вода - а бактериите не могат да се развиват без вода.
- Пчелен Defensin-1. Този протеин, който се съдържа в пчелното млечице, е естествен антибиотик.
- Метилглиоксал (C3H4O2). Това химично съединение потиска способността на бактериите да произвеждат протеините, от които имат нужда, за да оцелеят и прави меда мощно средство срещу инфекции.
Доста храна за размисъл следващия път, когато си намажете филия с мед...