Какво става при размяна на диетите между американци и африканско племе?
Всички знаем, че диета, която включва голямо количество обработена храна, е вредна за здравето, но изследване от 2015 година ни дава доста точна картина за скоростта на последиците от яденето на такава храна. За целта на изследването учените са помолили 20 американци, които са се хранили основно с фаст-фууд, да разменят диетата си с 20 души, които са живеели в селските райони на Южна Африка. Резултатите са показали забележителни промени в биомаркерите, които дават индикация за риска от развиване на раково заболяване на дебелото черво. Добрата новина е, че американците са намалили сериозно същия риск, благодарение на своята нова “селска” диета.
“В продължение на само две седмици смяната на ежедневната стандартна западна диета с традиционната богата на фибри африканска диета, която е и с ниско количество на мазнини, е намалило измереното количество от рискови биомаркери. Това показва, че вероятно никога не е късно да се редуцира риска от развиване на рак на дебелото черво”, коментира ученият Стивън О-Кийфи от университета в Питсбърг. Изследването е било предприето след установяване, че американците от африкански произход имат 13 пъти по-висок риск от заболяването, в сравнение с южно-африканците.