Лук, ябълки, грозде – в менюто срещу вируса
Като лечебният дневен прием е от 1000 мг на ден, а профилактично се приема по 500 мт.
В естествен вид кверцетинът е съдържа в:
- лук,
- портокали и цитруси,
- ябълки с кората (количеството кверцетин е най-голямо в кората. Тя съдържа много полифеноли – още един тип антиоксиданти),
- жълти и червени чушки,
- аспержи,
- грозде (освен това ципата му е богата на антиоксиданти и ресвератрол – съставка също с мощно противовъзпалително действие),
- къдраво зеле, черен и зелен чай.
Освен че има противовъзпалително действие, кверцетинът е и мощен антиоксидант. Затова е от помощ при високо кръвно, алергии, високи нива на кръвна захар и холестерин. Така че ползата за здравето му е добре проучена.
Остава само да се докаже, че действа и срещу новия вирус.