Нитратите били по-полезни, отколкото мислим
Нагостените с нитрати имали значително по-добро оросяване на бялото вещество във фронталния лоб, който координира движенията и преработва сетивните възприятия и спомените. Когато Милър разменил храната на двете групи, резултатът бил абсолютно същият.
„Само за един ден се постига сериозен ефект в мозъка”, коментира изследователят. Той ще проучва как ще повлияе една такава диета дългосрочно. Милър смята, че е възможно приемането на богата на нитрати храна цял живот да предотвратява намаляването на умствените способности, деменцията и инсултите, а всички те са свързани с лошо оросяване.
Фармаколожката Амрита Алувалия от университета Куин Мери в Лондон пък доказа с експеримент с 35 души, че четвърт литър сок от червено цвекло понижава кръвното в продължение на 24 часа толкова, колкото таблетки срещу високо кръвно. Особено силен бил ефектът при мъже с високо налягане.
Вече е известно какво се случва с нитрата в организма: 25% от него се натрупва в слюнката и бактерии го преработват в нитрит. Този нитрит преминава от стомашно-чревния тракт в кръвта и помага за образуването на азотен окис. Този газ е един от най-мощните разредители на кръвта. Той разширява кръвоносните съдове. Всичко това намалява кръвното и подобрява снабдяването с кислород и хранителни вещества. Междувременно азотният окис действа антибактериално и така може да предотврати инфекции.
Дали нитратът е полезен за сърцето и мозъка или е опасен и водещ до рак – науката още не е казала последната си дума. Все още не е ясно и дали нитратите от изкуствените торове влияят така, както естествените в природата.
Засега Милър съветва да резервираме в менюто си постоянно място за спанака, червеното цвекло и руколата.