Източници на витамин С

Основните източници на витамин С са цитрусови плодове, като например портокали и грозде. Ябълки, малини, зеле, карфиол, други листни зеленчуци, картофи, броколи, люти чушки, магданоз, пъпеши, лимони и киви са също богати източници на този витамин.

Важно е да се отбележи, че при набавяне на витамин С от плодове и зеленчуци е препоръчително те да се консумират в суров вид. Голяма част от витамина се разрушава при термична обработка, при замразяване и дори при по-дълго съхранение.

Интересен Факт: Сред най-богатите храни съдържащи витамин C са шипките – 1250 мг на 100 гр, докато цитрусовите плодове съдържат едва 50 мг на 100 гр плод.

Как да запазим витамин C за по-дълго в храната?

- Като консумираме пресни плодове и зеленчуци възможно най-скоро след закупуването им;

- Като почистваме зеленчуците непосредствено преди да ги изядем или сготвим;

- Като готвим продуктите, богати на витамин C, бързо и с колкото може по-малко количество вода;

- Готвенето на пара или в микровълнова печка може да предотврати загубата на витамин C.

Какви количества витамин C са необходими? 

За общоприет и здравословен дневен прием на витамин C се смята около 90 мг. за мъже и 75 мг. за жени над 18 години. В останалите случаи препорачителните доза са следните:

Деца

- 7-12 месеца: 30-35 мг на ден

- 1-3 години: 15 мг на ден

- 4-8 години: 25 мг на ден

Мъже

- Юноши (на възраст 9-13): 45 мг на ден

- Мъже (на възраст 14-18): 75 мг на ден

Жени

- Жени (на възраст 9-13): 45 мг на ден

- Жени (на възраст 14-18): 65 мг на ден

- Бременните жени (на възраст 19 и повече години): 85 мг

- Кърмещите жени (на възраст 19 и повече години): 120 мг

Често тези стойности са трудно достижими, заради неправилните хранителни избори, които правим или заради прекалено ограничаваща диета. Лесно можем да запълним липсите с прием на хранителни добавки, съдържащи витамин C.