Внимателно с пластмасовите опаковки
Какво да купуваме
Добре е при избора си на продукт да се спираме на следните номера (изброени и обяснени по-горе):
- Номер 2 – HDPE; 4 – LDPE; и 5 – PP. Тези три вида пластмаса са най-добрият избор. Те не изпускат неизвестни химикали в храната и като цяло могат да се рециклират.
- Номер 1 – PET, е добър за еднократна употреба и е широко приет от общини, които рециклират. Избягвайте да го използвате повторно при бутилки за вода и сода, които обикновено са направени от този материал. Пълненето на бутилки с гореща наливна минерална вода също не се препоръчва, защото нагретият PET отделя химикали. Материалът е труден за чистене, тъй като пластмасата е пореста и абсорбира химикали и бактерии.
- Номер 7 – Пластмасите на основата на полилактозната киселина (PLA) са направени от биоизточници като земеделски култури с високо съдържание на нишесте (царевица, картофи и тръстикова захар), което ги прави практически безвредни за организма. Въпреки че тези пластмаси на растителна основа не се рециклират, те може да се компостират в градината. Техен недостатък все още е слабото им разпространение и относително високата им цена.
Кое да избягваме
Номер 3 – PVC – използва се често за опаковане на месо, съдържа омекотители, наречени фталати, които се намесват в хормоналната система. При производство и изгаряне PVC-то изпуска диоксин, който е потенциален канцероген.
Номер 6 – PS – Пенообразна пластмаса, използвана за чаши и кутии за готова храна. Може да пропуска в храната молекули стирен, който също е потенциален канцероген.
Номер 7 – Пластмасите на основата на поликарбонатите (PC) съдържат бисфенол-А. Бебешките бутилки и консервите за храна, направени от този материал, трябва да бъдат избягвани.