Шоколадът е като опиум
Шоколадът действа на мозъка подобно на опиума, показват резултатите от изследване, намерило интересни сравнения между хората с наднормено тегло и наркозависимите.
В опити дали на плъхове шоколад и веднага се повишило нивото им на енкефалин - естествен химикал, произвеждан от мозъка, ендорфин, близък по качества до опиума.
Когато бил стимулиран участъкът от мозъка, произвеждащ енкефалин, броят на изядените шоколади се удвоил.
Енкефалинът се свързва в мозъка с молекулярни рецептори, което води до намаляване на болката и създаване на приятни усещания.
Резултатите показват сходство между хората с наднормено тегло и наркозависимите, казва д-р Александра ди Феличеантонио, ръководител на екипа от университета на Мичигън. „Същият участък от мозъка, който изследвахме, е активен и когато пълни хора видят храна, и когато наркозависими видят сцени с дрога“, обяснява тя.
„Изглежда нашето проучване на плъхове показва, че тези невротрансмитери работят по един и същ начин при свръхконсумация и при зависими хора.“
Източник: Daily Mail