Интересни факти за гроздето, които доказват, че то наистина е специален плод
Гроздето е плодът на лозата. От ботаническа гледна точка то спада към плодовете тип ягода. Това означава, че всяко плодче се ражда от едно-единствено цветче върху винената лоза. Лозата е пълзящо растение и се числи към най-старите култивирани растения в света. Грозде съществува поне от 65 милиона години и някои от днешните сортове са преки наследници на древното. За първи път хората започват да го отглеждат преди около 8000 години в Грузия. От там то се разпространява в цяла Европа, като днес в световен мащаб са познати близо 16 000 сорта грозде.
Ето и някои любопитни факти.
Грозде, отглеждано за пряка консумация, се нарича трапезно или десертно грозде. То има тънка ципа и по-малко семки в сравнение с винените сортове, които се отглеждат изключително за направата на вино.
ОЩЕ ОТ #плодове
За производството на една бутилка вино са необходими около четири килограма грозде. Чрез специален метод може да се култивира грозде без семки.
Основните цветове на гроздето са червено, бяло и синьо, а най-разпространеният сорт в света се нарича султанина.
Въпреки че дрождите са важна част от съвременното винопроизводство, те всъщност се съдържат и по естествен начин в ципата на гроздето. Количеството и видът на дрождите варират според сорта и условията на отглеждане. Според едно изследване, публикувано в специализираното списание Mikrobielle Ökologie, колкото по-узряло е гроздето, толкова повече дрожди има по него.
Една порция грозде снабдява организма с 27 процента от препоръчителната дневна доза витамин С. Гроздето е богато и на витамин К, при това не съдържа никакви мазнини, натрий и холестерол. Средно то се състои от 81 процента вода.
Според данни на Министерството на земеделието на Съединените щати страната е най-големият вносител на грозде за прясна консумация в света. През 2012 година например САЩ са внесли 568 000 тона трапезно грозде.
Рекордьор по бързо ядене на грозде е американецът Ашрита Фурман, който през 2011 година успява да хапне 186 зърна грозде за 3 минути.
Гроздето има многостранно приложение. Освен сурово и на вино, може да се консумира и под формата на сок, желе, мармалад, а също и сушено във вид на стафиди. Някои хора консумират и екстракт от гроздово семе за медицински цели.
Установено е, че ако на една реса растат много зрънца, гроздето е с по-ниско качество. Всеки грозд може да има от 15 до 300 зърна в зависимост от сорта. Затова лозарите всяка година извършват резитба на лозето си.
Независимо как се използва, гроздето си остава един от най-популярните и вкусни плодове.
Цветелина Велчева по материали от 100woerter.de