Сокът от облепиха – чудото на природата – втора част
В случай че сте пропуснали първата част, можете да я прочетете тук.
Какво е действието на сока от облепиха?
Сокът от облепиха се смята за истински многостранен талант, защото има кръвоспиращ и противовъзпалителен ефект, стимулира кръвообращението, понижава холестерола, предпазва от рак и атеросклероза, засилва имунната защита и действа ободряващо. Освен това подпомага заздравяването на кожата при слънчеви изгаряния и обриви.
Може ли сокът от облепиха да се използва за отслабване?
Да, макар и индиректно. Защото възкиселият вкус на облепихата засища глада за сладко и така косвено подпомага отслабването. Между другото, 100 мл сок съдържат приблизително 61 калории.
Защо облепихата е от такова важно значение за вегетарианците и веганите?
Зърната са богат източник на витамин B12, който играе важна роля за кръвообразуването. Иначе витамин В12 се съдържа предимно в месото, поради което вегетарианците и веганите прибягват до облепихата, за да не се лишават от ценното вещество.
Как да приготвим сок от облепиха в домашни условия?
Прясно откъснатите плодчета се измиват, поставят се в тенджера и се заливат с вода, така че да се покрият. На 2 кг плод се добавят 1,5 кг захар и 1 пръчка ванилия. Сместа се загрява. Тенджерата се сваля от огъня малко преди да кипне, за да не се унищожат ценните витамини. Друг начин е плодовете да се пресоват студено, като се минат през сито, след като се почистят. Тогава не е необходимо варене и чистият сок се консумира директно, разреден с вода.
Каква е разликата между сока и маслото от облепиха?
Сокът е за вътрешно, а маслото – за външно приложение. Редовното пиене на сока укрепва имунната система и защитните сили на организма, а маслото от облепиха се нанася върху рани или кожни обриви и облекчава оплакванията.
Любопитно
Още древните гърци са ценели ползата от миниатюрните оранжеви плодчета. Те хранели с тях конете си, за да придобие кожата им красив блясък. Наричали растението Hippophae, което в превод означава „блестящ кон“.
А през 80-те години на ХХ век сокът от облепиха става първият плодов сок, консумиран в космоса.
Цветелина Велчева