Калцият е важен за здравето на костите и на зъбите. Той обаче отговаря не само за здравината на костните структури, но и за работата на мускулите, на нервната и сърдечно-съдовата системи.
Недостигът му в организма е особено фатален  в детството както и в климактерума.
Ценният минерал е нужен не само на жените, но и на мъжете. Може да си го набавим не само с млякото, но и с други храни.
Американскта диетоложка Бриджит Цейтрин дава някои разяснения, които са от полза за всеки. Тя посочи продукти, които са по-богата на калций дори и от млякото.

Тофу. Една порция съдържа 860 мг калций. Тази  дозата почти  задоволява дневните ни нужди от този ценен минерал. Освен това тофуто е богато и на ценен белтък, който се усвоява лесно от организма.

Сьомга. 200 грама сьомга дават на организма 400 мг калций. А същото количество консервирана сьомга – 500 мг.
Освен това сьомгата е богата на витамин D, който улеснява усвояването на калция.

Сардина. Ето още една риба, която съдържа повече калций от млякото. В 100 грама има близо 430 мг калций.

Нахут. Този продукти от семейство бобови е особено богат на калций. Една чаша съдържа повече от  300 мг.

Рикота. Диетолозите съветват да се яде това италианско сирене вместо боровинки, праскови, круши, бадеми. С него организмът получава повече калций. От всички изброени храни, рикотата е най-богата и на белтък.

Дневните нужди на организма от калций са 1000 – 1200 мг. 1 чаша мляко съдържа около 300 мг калций. Има вариант да пием калций на таблетки, но те имат много странични ефекти. Повишават и 2 пъти риска от сърдечен инфаркт, обяснява Цейтрин.

Източник: Новите родители