Обичате джин с тоник? Ето как да постигнете съвършения вкус. Според британски учен напитката трябва да е с 14% алкохол, т.е. около една част джин и две части тоник, като се вземе предвид и водата от леда. 

Точното количество тоник обаче зависи от това колко силен е джинът, уточнява Стюарт Бейл. Макар и повечето барове във Великобритания да сервират джина във високи чаши, широката чаша е по-подходяща, защото от нея по-добре се усеща ароматът. 

"80% от вкуса се определя от носа. Много от съединенията на аромата и букета са в мехурчетата. Колкото по-голяма е повърхността, толкова повече мехурчета се издигат на нея", обясни Бейл. 

Що се отнася до дилемата дали е по-подходящо резенче лимон, или лайм, експертът категорично препоръчва първото. 

"Лаймът е много модерен, но повечето джинове се произвеждат с лимонова кора. Защо тогава да слагаме в тях лайм?", казва Бейл. 

Ледът е добре да бъде повече, защото ако температурата на напитката е ниска, мехурчетата се задържат по-дълго, а с тях и ароматът.