Със сигурност сте използвали или сте чували фрази като "благодаря на Бога" или "благодаря на Вселената". В основата на тези думи е умението да благодарим и да оценяваме, да се съсредоточаваме върху истински важното и да виждаме плюсовете, а не минусите във всяка ситуация.

Как работи това мислене и защо трябва да се стремим да го следваме?

1. Умеейки да оценява и да благодари, човек се намира постига състояние на вътрешен мир и удовлетворение.

В такова състояние получавате много повече. Защото това е позиция на сила, на увереност, на отговорност за другите и за собствения живот.

2. Пари при пари отиват.

Тази поговорка обаче не бива да се възприема само в буквалното си значение, защото богатството не е само финансово състояние. Богат означава силен, находчив, щастлив. Такъв човек е в състояние да постигне още повече и да сбъдне още по-дръзки мечти.

3. Вселената обича добрите и смелите и им дава още повече.

Не става въпрос за доброта, граничеща с наивност. Става дума за състояние на доброта, приемане и любов към живота, към другите и към себе си. Човек, който през по-голямата част от живота си остава в такова състояние, е полезен за обществото, за Вселената и за себе си. Съответно има резултати - той е щастлив.

4. Вместо да страдате за това, което нямате, радвайте се на това, което имате.

По този начин не изпадате в състояние на самосъжаление. Важно е да се фокусирате не върху ограниченията, а върху възможностите. В това състояние е много по-лесно да видите начини за решаване на проблемите и варианти за получаване на това, което искате.

5. Как да умеете да благодарите на Бога, на Вселената, на живота за това, което вече имате?

Основното правило е да не усложнявате нещата. По-добре е да започнете с прости и разбираеми за вас действия и мисли:

    Всеки ден водете Дневник на благодарността, в който обобщавате положителните резултати от деня. Отбелязвайте какво ви е зарадвало, какво сте намерили за ценно.

    Не забравяйте да благодарите на другите. Ако важни за вас хора не са наоколо или нямате възможност за пряк контакт с тях, мислено им изпратете любов и благодарност.

    Във всяка ситуация се опитвайте да виждате светлата, положителната страна – чашата е наполовина пълна.

    Редовно съставяйте списъци на силните си страни, постиженията и всичко, за което сте благодарни на живота.

    Опитайте се да превключите от режим негативизъм и позитивизъм. И ще видите, че Вселената ще ви се отблагодари. Положителните мисли привличат положителни хора и събития.