Как да определите дали с вашите прекомерните грижи и внимание всъщност не вредите на детето.

Специалистите често използват термина „токсични“ за тези родители, които със своите действия, думи или просто с емоционалното си състояние карат детето да страда (без значение на каква възраст е). Тяхното родителско присъствие и „участие“ е твърде голямо или пък – недостатъчно, или не отговаря на възрастта и на стадия на развитие на детето.
Този, които е бил жертва на токсични отношения, лесно ще открие своята жизнена история. Много по-трудно е обаче да се откриете в ролята на тиранина, който изпробва своята сила върху собствените си деца.
Проверете сами себе си с този въпросник и се постарайте максимално честно да си отговорите. Въпросите са разделени по възраст.
В предишната част във фокуса бяха родители на деца на 7 -13 години , а сега са тези на по-големите.

За родители на деца над 14 години

- Вие се гордеете, че не се месите в училището и в живота на детето – то е толкова самостоятелно (например, вие дори не знаете имената на приятелите му, не ходите дори на родителски срещи).

- Рядко имате съвместни занимания - семейни обеди, разговори, екскурзии.

- Иска ви се преди да вземете важни решения вашето дете да се съветва с вас, дори след като остареете.

- Вие винаги давате на детето ценни съвети и налагате своето мнение ( дори, когато то не ви иска съвет), защото вие имате повече опит и знание.

- Често се оплаквате на детето от съпруга или от роднините.

- Молите детето да реши спор с близките, да се намеси във ваш проблем и да ви посъветва как е правилно да постъпите.

- В разговори с детето вие рядко го питате как вървят неговите дела, как се чувства, а винаги му разказвате за собствените си проблеми.

- Убедени сте, че всеки сам е виновен за проблемите си ( например, при конфликт в училище вие винаги вземате страната на учителя).

Продължава на страницата на Новите родители