Какво ще стане, ако всеки ден ядете моркови?
Морковът е един от най-полезните зеленчуци, макар че невинаги е така и не се отнася за всички.
Като цяло всекидневната консумация на моркови може да има редица ползи за здравето. Морковите са пълни с хранителни вещества, които са полезни за организма ви, включително:
1. Витамин А
Морковите са богати на бета-каротин, който се превръща във витамин А в организма. Витамин А оказва благоприятно въздействие върху зрението, здравата имунна система и правилното функциониране на органи като сърцето и белите дробове.
2. Антиоксиданти
Морковите съдържат антиоксиданти като бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Това пък от своя страна намалява риска от хронични заболявания и забавяне на процеса на стареене.
3. Фибри
Морковите са добър източник на фибри, известни с добрата си работа по отношение на регулиране на храносмилането, поддържане здравето на червата. Фибрите ви карат да се чувствате сити и доволни.
4. Богати са на хранителни вещества
Освен витамин А, морковите съдържат и витамини С, К и В6, както и минерали като калий и биотин. Тези хранителни вещества играят важна роля в различните системи и могат да допринесат за цялостното здраве на организма.
5. Нискокалорични
Морковите са нискокалорични, но с високо съдържание на хранителни вещества, което ги прави здравословна и засищаща закуска за регулиране на теглото и цялостно поддържащо състояние на организма.
6. Полезни са за паметта.
Казвали ли са ви, че като имате много да учите, е добре да похапнете 1-2 моркова? Може би не е случайно. Високото съдържание на витамин А стимулира кръвообращението и метаболизма в мозъка. 150-200 грама настъргани моркови ще ви помогнат по-лесно да запомните систематична информация - дати, цитати, правила, формули и т.н.
БОНУС - кога и за кого НЕ се препоръчва консумацията на моркови:
Не е подходяща консумацията на варени моркови от диабетици. Ако за пресните моркови гликемичният индекс е 35, но за варени достига до 85.
Също така морковите НЕ се препоръчват за хора с остър панкреатит, язва на стомаха, колит, гастрит, повишена киселинност на стомаха, както и алергичните, предупреждават лекарите.