Кой не обича сладолед? Напоследък все по по-пулярен става така нареченият джелато, който погрешно наричаме пак „сладолед“, но всъщност има някои съществени разлики от него. Общото е, че и двата са замразени десерти, но имат повече различия. Ето по какво се различават сладоледът и джелатото:

1. Съставките

Сладоледът се приготвя с много повече сметана и съответно съдържа по-голямо количество мазнини (обикновено около 10-16 %) в сравнение с джелато. В някои рецепти той съдържа и яйчни жълтъци, което допринася за богатия му вкус, но и за по-тежкия калориен състав.

Джелатото се приготвя с по-голямо съдържание на мляко (а не сметана) и обикновено в него има по-малко въздух по време на процеса на разбиване. Обикновено джелатото съдържа около 4-8 % млечни мазнини, което е и причината за по-леката му и гладка текстура в сравнение със сладоледа.

2. Текстура

Сладоледът се разбърква по-бързо от сладоледа, което води до вкарване на повече въздух в сместа. Това го прави по-пухкав.

Джелатото се разбърква на по-бавна скорост, което създава по-плътна и копринена текстура с по-малко въздух в сместа. Често се сервира при малко по-висока температура от сладоледа, което го прави по-малко „леден“ по-мек и кремообразен.

3. Вкус

Поради по-високото съдържание на мазнини сладоледът има богат и кремообразен вкус. Той може да има разнообразни арамоти и вкусове и може да се приготвя с най-различни добавки, като ядки, плодове, шоколадови пръчици и бонбони.

Джелатото от своя страна има по-наситен вкус, тъй като се сервира при малко по-висока температура в сравнение със сладоледа. По-ниското съдържание на мазнини позволява на ароматите да се проявят по-ярко и наситено обаче.

4. Температура на сервиране

Сладоледът е много по-твърд, защото се поднася на по-ниска температура. Понякога се налага да изчакате, за да можете да си отхапете. И често предизвиква в устата „замръзване“. Човек с по-чувствителни зъби дори може да получи болезнено усещане.

Джелатото се поднася на по-висока температура, което го прави не само по-кремообразен, но и много по-лесен за консумация.

Не може да се каже кой е по-малко или повече вреден от здравословна гледна точка, така че просто се насладете на любимия си вид, без да прекалявате.