Рибеното масло може да забави болестта на Алцхаймер при определена група от хора
Доказано е, че добавянето на рибено масло към ежедневната ви диета има различни ползи за настроението, здравето на мозъка и намалява риска от развитие на мозъчни лезии, които се смятат за видим маркер за влошаване на когнитивните способности.
Но какво да кажем за възрастните хора, които вече имат увреждания на бялото мозъчно вещество? Могат ли таблетките с рибено масло да спрат уврежданията и да забавят развитието на заболявания като болестта на Алцхаймер?
Екип от Орегонския университет по здравеопазване и наука (OHSU) изследва ефекта на омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, върху група от 102 доброволци на възраст от 75 до 95 години, при които има малко или никакви признаци на когнитивно увреждане въпреки наченките на неврологично увреждане, известни като лезии в бялото вещество.
Макар че омега-3 мастните киселини не са повлияли съществено на групата като цяло през трите години на изследването, те са подобрили значително степента на натрупване на увреждания в една подгрупа: лицата, носещи гена APOE4, който е свързан с по-висок риск от Алцхаймер.
Макар че лечението не изглежда да е повлияло на темповете на растеж на лезиите в бялото вещество, при лицата с генетична предразположеност към Алцхаймер са наблюдавани "значителни намаления" в разрушаването на нервните клетки - друг ключов показател за здравето на мозъка.
"Фактът, че разрушаването на невронната цялост се забавя при хора, подложени на рандомизирано лечение с омега-3, които са изложени на висок риск от болестта на Алцхаймер, е забележителен и дава основание за провеждане на по-голямо клинично изпитване в бъдеще при по-разнообразни групи от населението", казва неврологът Джийн Боуман, който е бил в OHSU по време на провеждането на изследването.
Резултатите показват, че добавките с рибено масло няма да предотвратят или забавят развитието на деменцията като цяло, но могат да бъдат от полза за някои лица, които са изложени на риск.
"Резултатите ни показаха, че в продължение на три години нямаше статистически значима разлика между плацебо и групата, която приемаше рибено масло", казва неврологът Лин Шинто от OHSU. "Не мисля, че би било вредно, но не бих казала, че трябва да приемате рибено масло, за да предотвратите деменция."
Изследователите искат да се проведат по-големи клинични проучвания, за да се анализира връзката между носителите на APOE4, прогресирането на деменцията и омега-3 мастните киселини, което би трябвало да ни даде по-добра представа за влиянието, което рибеното масло може потенциално да окаже.
Болестта на Алцхаймер е сложно заболяване, но всяко изследване върху нея ни доближава до пълното разбиране на състоянието и начините за преодоляването му - а изследванията, проведени в такава степен като това тук, са особено полезни за установяване на това как и защо мозъкът на различните хора старее по различен начин.
"Това е първото проучване за предотвратяване на деменция, в което се използват съвременни инструменти за превенция, като кръвен тест и сканиране на мозъка, за да се идентифицират не само хората с висок риск, но и тези, които са подходящи за специфична хранителна интервенция", казва Боуман.
Изследването е публикувано в JAMA Network Open.
Източник: Science Alert