Кубинската кухня е цветна комбинация от всевъзможни културни и кулинарни влияния включително такива от Испания, Карибите, Африка и дори Китай. Характерна е със силните си и запомнящи се вкусове, идващи от подправки като кимион, риган и чесън, както и с приятна свежест, носеща се от многото тропически плодове като манго и гуава. Популярните кубински ястия често включват меса, готвени на бавен огън, маринати с цитрусови плодове, ориз и боб, които създават нежен баланс между пикантни, кисели и сладки вкусове.

История и кулинарни влияния

Историята на кубинската кухня е отражение на разнообразните културни влияния на острова. Началото й се проследява до времената на местното племе Таино, когато за първи път е въведен метода за готвене на барбекю и ползването на маниока, кореноплоден зеленчук, който се намира в тропическите региони. През 15 век испански колонизатори донасят на острова европейски продукти като ориз и свинско, които се превръщат в основополагащи съставки в кубинската кухня. А пристигането на роби от Африка също има огромно влияние върху кулинарията на страната. Именно така са въведени в употреба продукти като плантаните и бамята, които се срещат в емблематични кубински ястия включително arroz con pollo, frijoles negros и tostones. През 19 и 20 век с пристигането на имигранти от Китай и Хаити местната кухня се обогатява още повече с различни вкусове и подправки.

Емблематични кубински ястия

Кубинската кухня предлага разнообразна гама от ароматни и засищащи ястия, от топли яхнии до крехки меса, които гарантирано ще ви впечатлят. Ето най-известните от тях:

Ropa Vieja

Едно от националните ястия на Куба представлява дърпано говеждо месо, приготвено на бавен огън в доматен сос с чушки, лук и чесън. Често се сервира с ориз и черен боб.

Lechón Asado

Печено свинско месо, обикновено мариновано в чеснов цитрусов сос, наричан mojo, и приготвено на бавен огън до съвършенство. Това ястие често се приготвя по повод семейни събирания и празници.

Arroz con Pollo

Класическо ястие, което се приготвя изцяло в една тенджера. В него ще открием ориз и пилешко месо, подправено със смес от билки и подправки като шафран, кимион и чесън.

Tostones

Плантани, пържени два пъти до постигане на хрупкава коричка и мека сърцевина. Обикновено се сервират като гарнитура или за закуска.

Два пъти пържени зелени плантани, които обикновено се сервират като гарнитура или закуска, хрупкави отвън и меки отвътре.

Кубинският сандвич

Традиционният кубински сандвич се приготвя с кубински хляб, разрязан по средата и намазан с масло. В него се слага печено свинско месо, глазирана шунка, салам, швейцарско сирене, кисели краставички и горчица. След като се сглоби, се препича на плоска преса, докато хлябът стане хрупкав, а сиренето се разтопи. Преди да се сервира, сандвичът обикновено се разрязва на диагонални половинки.

Смята се, че сандвичът е бил разпространена храна за обяд, както за работниците във фабриките за пури, така и в захарните заводи в Куба (особено в големите градове като Хавана и Сантяго де Куба). Комунистическата революция в Куба предизвиква вълна от емигранти, които се заселват и на други места и пренасят със себе си своята култура и кухня. Така сандвичът стига до САЩ и се популяризира в най-вече в щатите Флорида и Маями.

Кубинската кухня представлява разнообразна комбинация от културни влияния и вкусове, които предлагат едно цветно приключение на всеки, който се докосне до нея.

Автор: Кулинарна академия HRC

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.