Всички си изпускаме понякога нервите – било защото шефът ни мъмри (абсолютно незаслужено!), задачите, които сме си поставили за деня, се окажат непосилни, или детето е скрило телефона на мама в тоалетната. Но трябва да знаете, че да си изпуснете нервите не е толкова лошо, колкото изглежда.

Понятието „нервен срив“ се употребява във всекидневния език – понякога прибързано, когато даден човек е подложен на прекомерен стрес и реагира на него. Но от психологична гледна точка то означава много повече. Психотерапевтът Линда Примел обяснява защо нервният срив може да се отрази благоприятно на психиката.

Как да разпознаете нервния срив - симптоми

Линда Пример: „Нервният срив може да се отключи от трайно високо ниво на стрес, но също и чрез травматични събития. Към симптоматиката спадат симптоми като сърцебиене, световъртеж, гадене, нарушения на съня и силно безпокойство до паник атаки. Освен това пациентите често съобщават за стесняване на съзнанието, а при травма – и за непрестанно кръжене на мислите около създадената ситуация. Първите симптоми се появяват непосредствено след травматичното събитие. Ако се задържат по-дълго от два дни, говорим за остро излагане на физически или емоционални стресови фактори."

Предимства на нервния срив за здравето

Линда Примел: „По принцип нервният срив е защитна реакция на организма. Реакцията на натоварване е естествена част от процеса на преодоляване, която ни помага да се справим на момента с шокиращото преживяване“. Освен това нервният срив може да предотврати депресии. Мнозина достигат до задънена улица в живота си, когато и най-дребното нещо изисква прекомерно усилие. А когато психиката стачкува, не след дълго и тялото дърпа аварийната спирачка.

Резултатът може да е бърнаут или депресия. Според психологията на емоциите нервните сривове, тоест предвестниците на депресиите, трябва да се приемат и изживяват. По този начин негативните емоции се обработват и губят натоварващата си енергия. Това ще рече, че да излееш всичко от себе си – включително чрез плач, крясъци и вилнеене - е здравословно и пречистващо. Линда Примел потвърждава това и казва: „Симптомите могат да се възприемат като ранен предупредителен сигнал. Ако се приемат сериозно и се вземат навременни мерки, това може да предотврати развитието на депресия“.