От всички съвети за предотвратяване на махмурлука пиенето на вода с цел хидратация звучи най-разумно. Ново проучване обаче не открива доказателства в подкрепа на твърденията, че пиенето на голямо количество вода след тежка нощ облекчава болката на следващия ден.

Международен екип от изследователи, ръководен от фармаколога от Университета в Утрехт Марлу Макус, анализира данните, събрани в 13 предишни изследвания, в търсене на някакъв намек за връзка между дехидратацията и консумацията на алкохол или между пиенето на вода и интензивността на махмурлука.

Въпреки че няма една-единствена причина за махмурлука, алкохолът има диуретичен ефект върху организма ни, като увеличава производството на урина. Това повишава риска от дехидратация, за която често подозираме, че е отговорна за болките в главата и тялото, гаденето и общото неразположение, характерно за махмурлука. Много хора също така съобщават, че на сутринта изпитват жажда и имат сухота в устата, след като предната вечер са консумирали алкохол.

Естествено, допълването на изгубената течност би трябвало да предотврати тези симптоми.

Въпреки че данните не изключват едновременното появяване на дехидратация и махмурлук, няма доказателства за пряка връзка между тях. Едното не предизвиква другото, което означава, че заместването на изгубената вода няма да има голям ефект върху най-лошите прояви на махмурлука.

„Този преглед стига до заключението, че махмурлукът и дехидратацията са две съпътстващи, но независими последици от консумацията на алкохол“, пишат изследователите в публикувания научен труд.

В едно от проучванията участват 826 студенти, някои от които се опитват да смекчат махмурлука си, като пият вода. Ефектът обаче е бил минимален.

В друго проучване, разгледано от изследователите, 29 участници на възраст между 18 и 30 години съобщават за тежестта на махмурлука и степента на жажда на следващия ден след пиене. Оказва се се, че усещането за обезводняване не продължава толкова дълго, колкото и другите симптоми на махмурлука.

„Докато махмурлукът обикновено е относително траен, ефектите от дехидратацията често са леки и краткотрайни“, пишат Макус и нейният екип. „Данните от изследването разкриха, че консумацията на вода по време на или непосредствено след консумацията на алкохол има само скромен ефект за предотвратяване на махмурлука на следващия ден.“

„Също така количеството вода, консумирано по време на махмурлук, не е свързано с промените в тежестта на махмурлука и жаждата.“

Важно е да се има предвид, че всяко от разгледаните проучвания се основава на сравнително малък брой хора. Нещо повече, всички те са изследвали различни аспекти на махмурлука - например защо някои хора го изпитват по-редовно от други - вместо да се фокусират директно върху пиенето на вода като метод за предотвратяване на махмурлука.

Въпреки ограниченията, изглежда, че изпиването на няколко чаши вода няма да ви спаси от махмурлука - констатация, която се потвърждава от предишни проучвания, според които пиенето на вода може да противодейства на някои от ефектите на дехидратацията, но няма да премахне други симптоми на махмурлука (като главоболие).

„Взети заедно, обсъжданите проучвания показват, че консумацията на вода по време на или непосредствено след пиене не е ефективна за предотвратяване на махмурлука и че количеството вода, консумирано по време на махмурлука, няма значителна връзка с промените в тежестта на махмурлука“, пишат изследователите.

Изследването е публикувано в Alcohol.

Източник: Science Alert