Лабораторията за екологични изследвания на Големите езера (GLERL) към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) потвърди съществуването на около 40 кръгли структури на дъното на езерото Мичиган.

През 2022 г. изследователи от NOAA проучват Големите езера и с помощта на сонар забелязват странни кръгли вдлъбнатини в дъното на езерото. Техният диаметър варира от 91 до 183 метра. Горе-долу по същото време вдлъбнатините привличат вниманието и на ловец на останки от корабокрушения. Едва наскоро обаче изследователите успяват да ги проучат по-добре.

По време на експедиция през август 2024 г. екипът открива около 40 от следите, за които се предполага, че са дупки, на около 22,5 км югоизточно от Шебойган, простиращи се в линия към Порт Вашингтон.

„Имаше десетки от тях в нашата мрежа за търсене“, казва пред Live Science Брендън Бейлод, ловецът на останки от корабокрушения, който ги е видял през 2022 г. „Повечето от тях бяха с диаметър от 500 до 1000 фута [152 до 309 метра] и с неправилна форма“.

Тези карстови дупки вероятно са се образували в резултат на обичайните геоложки процеси.

„Карстовите дупки са най-често срещани в това, което геолозите наричат „карстов терен“ - обяснява Геологическата служба на САЩ. „Става дума за региони, в които видовете скали под земната повърхност могат естествено да бъдат разтворени от циркулиращите през тях подпочвени води. Разтворимите скали включват солни пластове и куполи, гипс, варовик и други карбонатни скали.“

Под езерото Мичиган има варовик, което обяснява как са били създадени. Въпреки че образуването им е доста лесно за обяснение, тези дупки далеч не са скучни. Подобни неща са открити в езерото Хюрън, където бедните на кислород и богати на сяра подпочвени води поддържат микробни общности, наподобяващи живота, какъвто би бил преди около 2,5 милиарда години на Земята.

„Подобно на ранната Земя, микроорганизмите преобладават в карстовата дупка Мидъл Айлънд в езерото Хюрън. Сега учените разпознават три „области“ – или суперкралства - в дървото на живота: Бактериите - физиологично гъвкави, изключително успешни и разнообразни; Археите - известни със способността си да се развиват в екстремни среди и да извършват уникални физиологични дейности като производството на метан; и Еукариоти - растенията и животните (като нас), както и гъбичките и протистите“, се обяснява в статия за потъналите в езерото Хюрън.

Тук бактериите създават лилава подложка на дъното на езерото.

„ДНК анализът установи, че повечето от микроорганизмите на пурпурната подложка са от щама Phormidium autumnale, фотосинтезираща цианобактерия. Тези дълги, нишковидни организми събират светлинна енергия и създават органичен въглерод от въглеродния диоксид (CO2), разтворен в подпочвените води.“

Въпросните организми се срещат навсякъде - от националния парк Йелоустоун до ледените езера в Антарктида.

„Открихме също така археи, произвеждащи метан дълбоко в седимента, както и няколко еукариоти, които растат в „подложката“. Въпреки че повечето от техните ДНК последователности са сходни с познати организми, някои са нови, които може да представляват неоткрити микробни форми на живот.“

Необходими са допълнителни проучвания на езерото Мичиган, за да се види какъв вид живот може да приюти и то, въпреки че учените от GLERL заявиха пред Milwaukee Journal Sentinel, че подозират, че дупките са сходни оп своето естество и могат да ни помогнат да научим повече за условията на ранната Земя.

Източник: IFLScience