4. Консумирането на авокадо може да понижи нивата на холестерол и триглицериди

Резултатите от научни изследвания върху хора показват, че редовната консумация на авокадо може:

  •  Значително да намали нивата на общия холестерол.
  •  Да редуцира триглицеридите с до 20%.
  •  Да понижи нивата на LDL (лошия) холестерол с до 22%.
  •  Да повиши нивата на HDL (добрия) холестерол с до 11%.

5. Мазнините в авокадото могат да помогнат за абсорбирането на хранителни вещества от растителни храни

Когато става дума за хранителни вещества, общото им количество не е единственото нещо, което е от значение. Важно е и дали  ще ги усвоим пълноценно.

Някои хранителни вещества са мастноразтворими, което означава, че трябва да се приемат с мазнина, за да бъдат усвоени. Такива са витамините A, D, E и K, наред с някои антиоксиданти като каротеноидите.

Според едно изследване, добавянето на авокадо в салата може да увеличи абсорбацията на антиоксиданти с 2.5 до 15 пъти.

Тоест, авокадото е не само изключително питателно, но и може значително да повиши хранителната стойност на други растителни храни. Това е чудесна причина винаги да включвате здравословен източник на мазнини, когато ядете зеленчуци. Без него, много от най-полезните растителни хранителни вещества ще се изгубят.