Авокадо: 8 доказани ползи за здравето
4. Консумирането на авокадо може да понижи нивата на холестерол и триглицериди
Резултатите от научни изследвания върху хора показват, че редовната консумация на авокадо може:
- Значително да намали нивата на общия холестерол.
- Да редуцира триглицеридите с до 20%.
- Да понижи нивата на LDL (лошия) холестерол с до 22%.
- Да повиши нивата на HDL (добрия) холестерол с до 11%.
5. Мазнините в авокадото могат да помогнат за абсорбирането на хранителни вещества от растителни храни
Когато става дума за хранителни вещества, общото им количество не е единственото нещо, което е от значение. Важно е и дали ще ги усвоим пълноценно.
Някои хранителни вещества са мастноразтворими, което означава, че трябва да се приемат с мазнина, за да бъдат усвоени. Такива са витамините A, D, E и K, наред с някои антиоксиданти като каротеноидите.
Според едно изследване, добавянето на авокадо в салата може да увеличи абсорбацията на антиоксиданти с 2.5 до 15 пъти.
Тоест, авокадото е не само изключително питателно, но и може значително да повиши хранителната стойност на други растителни храни. Това е чудесна причина винаги да включвате здравословен източник на мазнини, когато ядете зеленчуци. Без него, много от най-полезните растителни хранителни вещества ще се изгубят.