2. Авокадото е заредено с полезни за сърцето мононенаситени мастни киселини

Около 80% от калориите в авокадото идват от мазнини, което го прави една от най-мазните растителни храни. Но в плода се съдържат не какви да е мазнини – а най-вече олеинова киселина.

Това е мононенаситена мастна киселина, която е основен компонент и на зехтина, като се смята, че именно тя е отговорна за някои от благоприятните му ефекти.

Приемът на олеинова киселина се свързва с понижени нива на възпаление, като също така е показан и благоприятният й ефект върху някои гени.

Мазнините в авокадото също са устойчиви на топлина, което прави авокадовото масло безопасен избор при готвене.

3. Авокадото е богато на фибри

Фибрите са друг нутриент, чието съдържание в плода е относително високо. Те са несмилаема за човешкия организъм растителна маса, като приемът им може да допринесе за отслабване, регулиране на кръвната захар и понижаване на риска от редица заболявания.

Често се прави разлика между разтворими и неразтворими фибри. За разтворимите фибри е известно, че служат като пребиотик и могат да хранят полезните чревни бактерии, които са много важни за оптималното функциониране на нашите тела.

В 100 грама от ядливата част на авокадото се съдържат 7 грама фибри, което е близо 30% от препоръчителния дневен прием.

Около 25% от фибрите в авокадото са разтворими, а останалите 75% са неразтворими.