Отвън тази диня изглежда като най-обикновена. Зелена с тъмни ивици. Отвътре обаче е яркожълта и има съвсем малко семки за разлика от червената.

Този необикновен плод се е появил в резултат на кръстосването на дива диня (която е жълта) с обикновена. Днес новият сорт се отглежда през лятото в Испания – там те са кръгли. През зимата пък – в Тайланд (овални). Впрочем, в Тайланд жълтата диня е на особена почит. Според местните поверия цвета й привлича парите.

Трябва да знаете, че въпреки че плодовата вътрешност на жълтата диня е нежна и сочна, тя не е така сладка, както тази на червената.

Не на последно място - експериментите по производството на жълта диня започват отдавна. Например украинските селекционери работят от дълги години в тази посока. Те са използвали диня и тиква и се е получил плод, който е взел ароматът на динята, а по всички останали показатели прилича на тиквата. Този плод е най-добре да се използва за приготвянето на печена тиква.

Gallery

Снимка: puwanai / Shutterstock

Gallery

Снимка: LENA GABRILOVICH / Shutterstock