Причина #3: Ще регулирате кръвна захар и инсулинова чувствителност 

Повечето преработени храни, които се категоризират като „вредни храни“ имат променен от човека състав.

Тази промяна най-често отстранява полезна част от конкретен продукт, за да го направи по-добре изглеждащ, по-вкусен, с по-приятна миризма или казано по друг начин – да му придаде търговски вид.

Това обаче повлиява на състава на продукта, като най-често го прави по-беден на хранителни вещества.

Колкото по-бедна е една храна на разнообразни макроелементи (протеини, въглехидрати, мазнини, фибри), толкова по-голямо нездравословно повишаване на кръвната захар ще предизвиква тя.

Тези повишавания се свързват с приток на енергия, която е достъпна за много кратък период от време – няколко минути.

Проблемът идва от това, че за няколко минути няма как да изгорим калориите от торта, която ни е доставила 1000+ калории.

Тялото ще използва това, което му е необходимо – независимо дали източника е здравословен или нездравословен, но това, което не му е нужно ще складира като мазнина.

Освен негативното влияние върху килограмите и мазнините, честите повишения и спадове на кръвната захар се свързват с развитие на диабет тип 2.

Най-доброто, което може да направите за себе си в случая е да консумирате повече непреработени и по-малко преработени храни.

Голям списък с предложения на здравословни варианти ще може да прочетете по-надолу в статията.

Защо не трябва да ограничаваме калориите, когато целим отслабване

След като най-важното правило за постигане на загуба на килограми е броят приети калории, логично ми се задава и следният въпрос: Защо просто не ограничим калориите до минимум, за да създадем необходимия дефицит и по този начин да отслабнем бързо?

Причината е, че телата ни са пригодени да се приспособяват към всякакви външни и вътрешни въздействия с цел самосъхранение.

За да може тялото да функционира правилно и на високи обороти, то има нужда да бъде захранвано.

Приемът на по-нисък брой калории се свързва с поява на дефицити, които са вредни не само за здравето, но и за поддържането на оптимално тегло.

При прием на нисък брой калории тялото:

  • Губи мускулна маса, която стяга и придава красив вид;

  • Преминава в икономичен режим, което означава, че ще горите по-малко калории, независимо колко малко количество приемате или колко много спортувате;

  • Подобен тип ограничения се свързват със загуба на тегло, но често са съпътствани от стрии, целулит и отпусната кожа.

Какви здравословни замени да направим тогава?
 
Представям ви 33 начина, чрез които да намалите порциите си, да редуцирате приетите калории и да загубите мазнини – без да броите минутите до следващото си хранене.