Слънчогледово олио

Слънчогледовото олио се извлича от семките на слънчогледите.

  • Точка на горене – рафинирано – 227°C, нерафинирано – 107°C;

  • Как да използваме: печене, варене (рафинирано); салатен дресинг (нерафинирано).

Олио от гроздови семена

Има по-скоро неутрален вкус и средно-висока точка на горене. Светло или леко жълтеникаво на цвят.

  • Точка на горене – 200°C;

  • Как да използваме – печене, сотиране, пържене, салатен дресинг;

  • Не използвайте при – дълбоко пържене.

Оризово олио

То се прави от обвивката на оризовото зърно (оризови трици) – отстранява се и се обработва. Богато е на мононенаситени мазнини.

  • Точка на горене – 254°C;

  • Как да използваме – пържене, сотиране, печене, салатен дресинг.

Кокосово масло – натурално, нерафинирано

Богато на наситени мазнини. Използва се често като заместител на кравето масло при печенето (най-често при вегански менюта).

  • Точка на горене – 177°C;

  • Как да използваме – печене, сотиране;

  • Не използвайте при – дълбоко пържене, дресинг.

Краве масло

Богато на наситени мазнини.

  • Точка на горене – 177°C;

  • Как да използваме – леко пържене, печене.

Гхи

Гхи е пречистено масло по индийска рецепта. Богато на наститени мазнини.

  • Точка на горене – 190 – 250°C;

  • Как да използваме – пържене, сотиране, печене.

Каквато и мазнина да изберете – съхранявайте я правилно, за да запазите нейните качества. Не е добра идея да държите бутилките олио в близост до източник на топлина и светлина – съхранявайте на тъмно и хладно място.

Внимавайте, ако използвате повторно мазнина за термична обработка – уверете се, че не е гранясала и че сте я съхранявали добре.