33 лесни начина за отслабване без диета
Слънчогледово олио
Слънчогледовото олио се извлича от семките на слънчогледите.
-
Точка на горене – рафинирано – 227°C, нерафинирано – 107°C;
-
Как да използваме: печене, варене (рафинирано); салатен дресинг (нерафинирано).
Олио от гроздови семена
Има по-скоро неутрален вкус и средно-висока точка на горене. Светло или леко жълтеникаво на цвят.
-
Точка на горене – 200°C;
-
Как да използваме – печене, сотиране, пържене, салатен дресинг;
-
Не използвайте при – дълбоко пържене.
Оризово олио
То се прави от обвивката на оризовото зърно (оризови трици) – отстранява се и се обработва. Богато е на мононенаситени мазнини.
-
Точка на горене – 254°C;
-
Как да използваме – пържене, сотиране, печене, салатен дресинг.
Кокосово масло – натурално, нерафинирано
Богато на наситени мазнини. Използва се често като заместител на кравето масло при печенето (най-често при вегански менюта).
-
Точка на горене – 177°C;
-
Как да използваме – печене, сотиране;
-
Не използвайте при – дълбоко пържене, дресинг.
Краве масло
Богато на наситени мазнини.
-
Точка на горене – 177°C;
-
Как да използваме – леко пържене, печене.
Гхи
Гхи е пречистено масло по индийска рецепта. Богато на наститени мазнини.
-
Точка на горене – 190 – 250°C;
-
Как да използваме – пържене, сотиране, печене.
Каквато и мазнина да изберете – съхранявайте я правилно, за да запазите нейните качества. Не е добра идея да държите бутилките олио в близост до източник на топлина и светлина – съхранявайте на тъмно и хладно място.
Внимавайте, ако използвате повторно мазнина за термична обработка – уверете се, че не е гранясала и че сте я съхранявали добре.