33 лесни начина за отслабване без диета
Здравословна замяна #5: Цял плод вместо купен натурален сок
Натуралният сок, който е широко разпространен и приет като здравословен, всъщност не съдържа целулоза и кожа от плода, което редуцира значително количеството ценни хранителни вещества, като например фибрите.
Освен това, към него често са добавени изкуствени количества захар и/или глюкозо-фруктозен сироп.
Поради тази причина, за да извлечете пълните здравословни ползи на плодовете, изберете цял плод вместо натурален плодов сок.
Здравословна замяна #6: Леко готвене вместо дълбоко запържване
Вместо да пържите дълбоко храната, сгответе я само до леко препечено и/или хрупкаво.
По-малката и кратка термична обработка позволява да се запазят голяма част от полезните хранителни вещества на храните.
Добавянето на зеленчуци може да направи ястието вкусно, дори с минимално количество използвана мазнина.
Най-подходящи мазнини за готвене са тези, които имат по-висока точка на горене (температура на запалване).
Подберете мазнината си спрямо вида на термичната обработка и следете градусите, на които готвите – да бъдат по-ниски с поне 20°C от точката на горене на съответната мазнина.
Олио от Авокадо:
Богато на мононенаситени мазнини (70%), зелено на цвят с мек вкус и аромат на авокадо.
-
Точка на горене – 271°C;
-
Как да използваме – подходящо е за висока топлинна обработка, тъй като има висока точка на горене; салатен дресинг.
Зехтин
Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини, а цветът му варира спрямо маслините, от които е направен – от наситено жълто до зелено.
-
Точка на горене (тя зависи от вида на зехтина) – екстра върджин – 160°C, върджин – 216°C, помас – 238°C, екстра лайт – 242°C;
-
Как да използваме – екстра върджин е зехтин, който е подходящ за салатен дресинг, докато екстра лайт версията е подходяща за готвене;
-
Не използвайте при – дълбоко пържене.