Здравословна замяна #7: Местна продукция вместо внос 

Ако имате възможност, избирайте продукти, които са произведени близо до вас.

Редица проучвания доказват, че местните плодове и зеленчуци, които са в сезон, могат да бъдат много по-питателни.

Или перифразирано: Много по-полезно е да хапваме сезонни плодове и зеленчуци като ябълки и домати, отколкото банани и манго.

Здравословна замяна #8: Масло и балсамов оцет вместо преработен готов дресинг 

Най-вероятно сте обръщали внимание на големия брой съставки, които съдържат различните варианти на готов дресинг, както и големият брой калории от нездравословни източници.

С подобно овкусяване превръщаме една здравословна и полезна храна в изключително нездравословна.

По-добър вариант ще е да си направите собствен дресинг със зехтин, балсамов оцет, лимон или лайм и др.

Или да се доближите до готовите дресинги със сходни на брой съставки, но от добри източници.

Здравословна замяна #9: Стевия и канела вместо захар

Използвайте стевия или канела, за да подобрите вкуса на кафе, чай или друга напитка – без да добавяте допълнителни калории.

Двете съставки могат да се използват и за овкусяване на овесени ядки, макарони, палачинки и други.

Както стевията, така и канелата се свързват с редица здравословни ползи. Някои от тях са отслабване, регулиране на инсулинова чувствителност, намаляване на холестерол, редуциране на високо артериално налягане и др.

Здравословна замяна #10: Свежи плодове вместо със сироп 

Овкусете допълнително палачинки или други храни със свежи плодове вместо със сироп, сладко, мед и др.

Това не само ще редуцира значително калориите от нездравословни източници, но в същото време ще ви предостави приток на енергия без да повлиява неблагоприятно на кръвната ви захар.