Фруктоза: Как да не пълнеем от плодове и плодова захар
Фруктоза, глюкоза и гликемичен индекс
Схема за сравнение
Фруктоза | Глюкоза | |
Вид захар: | Обикновена захар (монозахарид) | Обикновена захар (монозахарид) |
Молекулярна формула: | C6H12O6 | C6H12O6 |
Употреба: | Източник на енергия. Често се добавя към храната и напитките за подобряване на вкуса. | Източник на енергия. Захранва клетъчното дишане. |
Гликемичен индекс: | 21 | 100 |
Източници: | Плодове, зеленчуци, мед | Всички основни въглехидрати |
И двете съединения са с една и съща формула C6H12O6, но се метаболизират различно в организма.
Всички въглехидрати се абсорбират като монозахариди в червата и се разграждат до глюкоза, която се абсорбира в кръвния поток.
Когато попадне в кръвта, тя се преобразува в енергия, а нейните излишъци се съхраняват като гликоген в черния дроб, мускулните клетки и мастните тъкани.
Фруктозата има по-нисък гликемичен индекс от глюкозата, но много по-висок гликемичен товар (съдържа повече въглехидрати). Тя натоварва повече клетките, защото се свързва с клетъчните протеини седем пъти по-бързо.
Гликемичният индекс (ГИ) на различните видове захари е различен. Това е показател, който измерва до каква степен една въглехидратна храна повишава кръвната захар за дадено време и съответно до каква степен се отразява това на повишаването на инсулина в кръвта (той регулира тази захар и я държи в нормални граници).
Колкото ГИ е по-висок, толкова се повишава и инсулинът след консумация на дадената захар и толкова повече от тези захари се превръщат в мазнини.
Фруктозата е с ГИ само 21 (в сравнение с глюкозата – 100), а захарозата (обикновената кристална захар) е с ГИ 65.
За разлика от глюкозата обаче, фруктозата не стимулира клетките на панкреаса да произведат инсулин, а оттам и лептинът не увеличава концентрацията си в кръвта.
Това може да е основна причина да продължим да се храним неконтролируемо.
Фактът, че храните по-богати на фруктоза ни засищат много по-бавно отколкото тези на глюкоза, означава, че неволно може да приемем значително по-големи количества от необходимите ни.
Свързана статия: 7 ефективни начина да контролирате апетита за сладко и нездравословни храни
Фруктоза и диабет
Тъй като фруктозата не изисква инсулин, от дълги години служи за „спасителен звено“ при диабет.
Тя води до завишаване на кpъвната заxаp cлед пpием, но покачването е по-бавно в сравнение с глюкозата, което е от особено значение за хора с диабет.
Прекалената й употреба може да изчерпа капацитета на черния дроб и това да претовари организма.
Безконтролният прием на фруктоза, дори и при напълно здрави хора, не е нито по-щадящ, нито по-безопасен от приема на захар.
Ако се използва в умерени количества обаче, тя има своите здравословни ползи:
- нормализира концентрацията на глюкоза;
- укрепва защитните функции на тялото;
- предотвратява кариес;
- не позволява развитието на диатеза (необичайна чувствителност към кървене);
- инхибира натрупването на въглехидрати;
- има тонизиращ ефект.
Заключение
В своята цялост, захарите са свързани в сложни органични съединения, заедно с различните растителни фибри. Природата не предлага захар в чист вид (самостоятелно) и поради тази прична консумацията на каквито и да е изолирани захари се смята за нездравословно.
Ежедневният прием на плодове и зеленчуци ни набавя жизнено важни естествени витамини, минерали и фибри, но той трябва да бъде балансиран с достатъчно количество сложни въглехидрати, както и с цялостни (нерафинирани и технологично-непреработени) източници на белтъчини и мазнини.
Няма единствена или най-правилна формула за консумация на определено количество плодова захар, но за най-добър подход се смята умереният прием и разнообразието.
Автор: Станимир Михов