История на традиционната български кухня
Българското саламурено сирене е също неизменна част от трапезата ни още от стари времена. В славянските езици думата „сирене“ идва от „суров“ (в миналото за приготвяне на сирене се е използвало сурово мляко). Историята разказва, че конниците на хан Аспарух са пренасяли млякото в кожени мехове на седлата на конете си на път и така случайно пренасяното мляко се е превърнало в сирене. През 1915 г. по нашите земи се появяват първите мандри.
Още от ХVI в. в днешната „Долина на розите“ започва развитието на производството на розово масло, като през 19 в. България почти монополизира световното снабдяване с този продукт. От листенцата на казанлъшката маслодайна роза се приготвят конфитюри, желета, сладка и ликьори. Днес, когато ние самите пишем историята на българската кухня, ми се иска да бъдем модерни, любопитни към разнообразието на чуждите кухни, но да съхраняваме автентичните български ястия и да развиваме културата си на хранене, призовава Севда Димитрова. В българската кухня има много ястия и продукти, с които си заслужава да се гордеем, предавайки ги и за напред на идните поколения. И тъй като е септември, ще отида до пазара и ще се насладя на неповторимото усещане да печеш чушки в чушкопек – изобретение, което няма аналог в света.
Източник: foodpanda