Какво да е „зимното“ меню на детето
Бебетата започват да ядат риба от 10-месечна възраст. Добър вариант е треската, тя е с ниско съдържание на мазнини и съдържа и витамин D. Най-богат на витамина е черният дроб на рибата. Само няколко грама от него набавят дневната доза. Но тъй като черният дроб от треска е тежък продукт, не е желателно деца под 10 години да опитват този деликатес.
На децата трябва да се дава рибено масло по препоръка на лекар. То се прави от черен дроб на треска. Между другото, ако детето откаже да приема рибено масло, то може да бъде заменено с ленено масло, което освен полиненаситени киселини, съдържа много линоленова киселина - помощник при лечението на хронични инфекции на дихателните пътища.
Масло
В миналото пациентите с белодробни болести са били лекувани с мазнини.
Децата трябва да заменят мазнините с масло - по-лесно се усвоява, има хранителна стойност и много полезни свойства. Ако си спомняте, нашите баби правеха сладко „лекарство“ за настинка: смесваха масло с какао и мед.
Но не забравяйте, че маслото е висококалоричен продукт, особено когато се комбинира с хляб. Затова е по-добре да изберете пълнозърнест хляб за вашия сандвич. Може да давате на детето не повече от 20 грама масло на ден.
Цвекло
Сред децата едва ли има много почитатели на този зеленчук, а и сред възрастните. Вкусът на цвеклото е особен. Но ако детето няма алергии, цвеклото трябва да бъде включено в менюто, особено през зимата.
Факт е, че за разлика от много зеленчуци, цвеклото запазва полезните си качества през цялата година. То има положителен ефект върху много органи и системи на тялото, особено централната нервна, кръвоносната и сърдечната. Цвеклото може да е в менюто на детето през цялата година. Порциите трябва да се обсъдят с педиатъра, тъй като предизвиква алергии.
Продължава на страницата на Новите родители