Какво да е „зимното“ меню на детето
Всеки знае, че храненето на децата трябва да бъде пълноценно, с балансирано количество протеини, мазнини, въглехидрати и достатъчно витамини.
С настъпване на есенно-зимния период менюто на детето трябва да съдържа храни, които дават сили на тялото да се противопостави на вирусите и инфекциите. Протеините, аминокиселините, пробиотиците и фибрите укрепват имунната система.
"Зимното" меню има още няколко разлики от това през топлия сезон.
Ето съветите на консултанти на Parents.
- Зимното меню трябва да е с 30% по-калорично от лятното, за да попълни енергийните загуби на тялото. Набавяме ги с питателни ястия от месо, птици, риба, млечни продукти. А е нужно да намалим количеството "леки" въглехидрати от сладкиши и десерти. Освен че допринасят за наднорменото тегло, те често предизвикат алергични реакции.
- Предлагайте топли храни и изключете студените закуски.
- Най-важните витамини за зимата, които участват в изграждането на антивирусен имунитет, са A, B2, B6, C, D, PP E, фолиева киселина, селен, цинк, желязо, калций и магнезий.
Витамин С е особено мощен щит за здравето. Той поддържа имунитета, засилва възстановителните процеси в лигавиците на горните дихателни пътища и намалява възпалението.
Децата, като правило, не харесват храни, които съдържат много аскорбинова киселина: чушки, подправки, киселец. Затова може да им се предложи алтернатива - чай от шипка, касис, цитрусови плодове. Но те трябва да се дават с повишено внимание на тези, които са склонни към алергии.
- В храненето на детето трябва да присъстват протеини и мазнини (месо, риба, масло, заквасена сметана, яйца, сирене), растителни масла (както и ядки и семена), въглехидрати (зърнени храни, особено елда, ориз, тестени изделия, хляб), фибри ( зеленчуци, плодове, бобови растения)
10-те най-здравословни зимни храни
Моркови
Най-полезен от кореноплодните е морковът. Съдържа много лесно усвоими въглехидрати, пектин, етерични масла, аминокиселини и витамин А. Наричат го витамин на растежа – незаменим елемент за детския организъм, сойто е особено полезен за зрението и сърдечната дейност.
И, което е важно през зимата, каротинът повишава устойчивостта към респираторни заболявания. Препоръчва се морковите да се въвеждат още от 6-7 месец, но това трябва да се прави внимателно, за да не се провокира алергична реакция.
Ако няма индивидуална непоносимост, салатите от сурови моркови ще бъдат добра превенция през зимата. Само не забравяйте, че за по-добро усвояване на каротин (витамин А), към морковите трябва да се добавя растителна мазнина (растително масло) или заквасена сметана.
Сьомга и треска
Витамин D е главният боец на невидимия фронт - участва в защитата на тялото от инфекции, вируси и други патогени. Той винаги е необходим на тялото, но през зимата, по време на епидемията от коронавирус, е особено важно да се поддържа необходимото ниво.
Затова детето трябва да яде повече храни, в които присъства витаминът - сьомга, риба тон, скумрия.
Освен витамини, морската риба съдържа протеини, омега-3 полиненаситени киселини и други основни вещества, които помагат на детския организъм да устои на настинки и вируси.
Децата в предучилищна възраст трябва да ядат 60 грама риба 2-3 пъти седмично.