Хората, които консумират по-големи количества спиртни напитки може и да смятат, че организмът им е по-издръжлив на алкохол, но науката не подкрепя мнението им, съобщи ЮПИ.

Специалисти от Чикагския университет установиха, че страдащите от алкохолно разстройство са непълноценни след сериозен запой, дори и да смятат, че са по-устойчиви на влиянието на тези питиета. Те могат и да понасят определено количество алкохол по-добре в сравнение хората, които по-малко употребят спиртни напитки, но реалността е по-различна, установиха специалисти.

"Смята се, че когато опитни пиячи консумират алкохол, те са устойчиви на вредните ефекти", казва водещият автор на изследването Андреа Кинг, професор по психиатрия и поведенческа неврология, пише БТА. "При нашето проучване тези хора употребяваха алкохол в дози, подобни на обичайните количества и наблюдавахме значителни отклонения както при тестовете за фина моторика, така и при когнитивните умения". Според нея проблемите при тези хора са по-сериозни в сравнение с щетите за организма на участници, които не са големи любители на чашката, но за целите на анализите им е била дадена голяма доза спиртна напитка.

Андреа Кинг и екипът й изследват три групи на младежи на около 20 години, които употребяват алкохол в различни количества.

Едната група включва доброволци, които пият малко. Втората е съставена от хора, консумиращи спиртни напитки по няколко пъти месечно. В третата са участници, които отговарят на критериите за страдащи от алкохолно разстройство - те пият през поне една трета или през повечето дни в месеца.

На участниците е казано, че ще получат напитка, съдържаща алкохол, стимулант, успокоително или плацебо. Впоследствие, след като я изпиват, учените им правят тест за алкохол и ги подканват да изпълнят две задачи - 30, 60, 120 и 180 минути по-късно. На базата на това те извършват своите заключения.

В САЩ повече от 140 000 души годишно умират от прекомерна употреба на алкохол. Около 30 процента от смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия са в резултат на шофиране в нетрезво състояние.

Изследването е публикувано в Alcohol: Clinical and Experimental Research.