Френската кухня е синоним на изискания вкус, елегантността и аристократизма на поднесените ястия. Тя обаче е и една от най-здравословните в света. Има много причини за това признание. На първо място са органичните продукти. Французите предпочитат и избират да готвят или консумират сурови био храни. Освен това те залагат предимно на местни продукти, които не са пътували отдалеч и не са обработвани допълнително.

Съобразявят се и с регионите. Така например, на юг на трапезата изобилства от свежи плодове и зеленчуци, докато на север преобладават месото и рибата. На практика, на много места се готви основно с местни продукти, изминали буквално 0 километра. Обръща се и огромно внимание на качеството на храната. Може би единственият недостатък на французите е любовта им към маслото, с което те понякога прекаляват. Но пък според различни научни изследвания, маслото носи повече ползи за организма от олиото.

Франция и органичните храни

Страната възприема ентусиазирано революцията в органичните продукти, водена от нарастващото осъзнаване на ползите за здравето и въздействието върху околната среда при производството на храни. Това движение не е просто тенденция, а истинска промяна в начина на мислене и живот, което отразява любовта на французите към качеството и автентичността в гастрономията.

Във Франция пазарът на органични храни бележи експоненциален растеж през последните години. Все повече потребители избират такива продукти не само заради преките ползи за здравето, но и заради по-малкото въздействие върху околната среда и подкрепата за устойчиви земеделски практики. Тази тенденция се отразява в увеличаването на броя на фермерите, преминаващи към биологично производство, разширяваща се мрежа от специализирани супермаркети и нарастващ интерес към местните пазари и кошници с органични зеленчуци, доставяни директно по домовете.

Един от любимите френски продукти, който неизменно присъства на трапезата е козето сирене. И за това има основателна причина. Ще ви изтъкнем само 3 ползи за здравето от козето сирене, които обаче имат изключителна стойност.

1. Притежава висока смилаемост. Козето мляко има значително по-ниско съдържание на лактоза от кравето, което прави козите сирена по-подходящи за хора с непоносимост към лактоза. Това зависи от по-малкото съдържание на казеини от тип S-1, отговорни за появата на симптомите на непоносимост.

2. Ниско съдържание на мазнини. Козите сирена са по-бедни на мазнини от сирената от краве мляко и следователно позволяват да се контролират по-добре излишните калории. Това е така, защото типът мазнина, наличен в козето мляко и следователно в сиренето, е по-добър: съдържа късоверижни и средноверижни мастни киселини, които са важен енергиен източник.

3. Важни хранителни стойности. Козето сирене е истински концентрат на желязо и калций, много важни за доброто състояние на костите. Съдържа също голямо количество млечни ферменти, които стимулират правилното функциониране на чревната бактериална флора. Освен това има високо съдържание на витамини A, B, D, K, тиамин и ниацин.

А козето крем сирене на MMELLOW ще ви пренесе мигновено във Франция, защото съчетава всички полезни свойства на козето сирене с духа на най-добрите френски традиции. Няма нищо по-вкусно и полезно за закуска от леко препечена багета, намазана със свежо козе крем сирене. То е леко и фино, приготвя се само от най-чистото пастьоризирано мляко. С него превръщаме не само закуската, а всяко ястие в шедьовър, тъй като е подходяща съставка и за десерти! Козето крем сирене MMELLOW се прави от 100% пастьоризирано биологично козе мляко, произлизащо от подбрани български ферми. Без добавки, консерванти, извара, масло и сметана, и с по-малко сол, дори от блокче шоколад.

Защо фреският начин на хранене носи ползи

Високата консумация на органични храни във Франция често се свързва и с по-високо съдържание на хранителни вещества в продуктите, липсата на пестициди и химически торове, и като цяло по-добрия вкус. Тези фактори играят решаваща роля за нарастващото признание на органичните продукти от французите, особено в епоха, в която грижите за здравето и благосъстоянието са на преден план. Френският потребител става все по-информиран и внимателен към етикетите, търсейки продукти, които гарантират прозрачност и почтеност.

Снимка: Parilov / Shutterstock

Но освен лични ползи, във Франция има много силно осъзнаване на въздействието върху околната среда от производството на храни. Биологичното земеделие се разглежда като основна стъпка към устойчивост: то подобрява биоразнообразието, намалява замърсяването с азот и фосфор, ограничава използването на вода и енергия, подобрява здравето на почвата. Освен това има нарастваща подкрепа за малки местни ферми, които възприемат биологични методи, разглеждани като начин за подпомагане на местната икономика и намаляване на „недостига в храната“ .

За французите храненето винаги е било изкуство, а с възхода на био производството това изкуство придобива нови форми. Органичните храни често са в центъра на дискусиите за това как да се подобри качеството на ежедневния живот, като се интегрират принципите на устойчивост и уважение към околната среда. Ресторанти, бистра и дори училища възприемат този начин на хранене, което прави избора изключително здравословен и по отношение на навиците в живота.

Тенденцията да се използват органични храни предефинира и гастрономическия пейзаж на страната. С непрекъснато око върху качеството и автентичността, французите пренасят известната си кулинарна култура в нова ера, където органичното е не само избор, а императив за устойчиво и здравословно бъдеще.

Кулинарната култура на Франция

Когато говорим за Франция, е невъзможно да не споменем нейната храна. От насладата от охлюви с чесново масло, придружени от прясно изпечена багета, до опияняващите аромати на пищна заешка яхния, до леко противоречивите жабешки бутчета и най-вкусните стриди, сервирани с чаша шампанско, Франция е синоним на гастрономическа наслада.

Неслучайно през 2010 г. ЮНЕСКО призна френската гастрономия за „социален обичай, насочен към празнуване на най-важните моменти в живота на отделни хора и групи“, отчитайки по този начин културната връзка на французите с храната, техния начин на хранене и готвене, както и начина им на консумация на ястията. Говорим за истинско изкуство на трапезата, което съчетава добрата храна, празничност и разговор, превърнали се в значими елементи на френската цивилизация и идентичност. Когато сте поканени на обяд във Франция, не се настройвайте да бързате, а седнете, отпуснете се и се насладете на истински изкушения.

Със своите километри живописна брегова ивица, предлагаща едни от най-добрите риби и морски дарове в света, със своите полета и планини, където има всякакъв вид месо и зеленчуци, френската кухня няма проблем с пресните продукти с местен произход.

Не трябва да бъдат подминавани и навиците на французите. Да, те имат ресторанти и бистра от висок клас, но продължават да са силно привързани към домашната храна и ритуала на трите основни хранения на ден: закуска, обяд и вечеря. На закуска неизмено има прясно изцеден сок, който понякога е смесен и с подходящ свеж зеленчук. Може да си приготвите такъв и у дома с помощта на блендер VitaPower на Bosch. Той позволява да смесите каквито плодове и зеленчуци пожелаете. А системата ProPerformance на VitaPower съчетава двигателната компетентност на Bosch с ефективни ножове и уникални ускорители на потока за оптимална текстура и идеално свеж вкус. Не само закуската на французите следва да се отбележи. Обядът обикновено е между 12.00 и 13.30 ч., а вечерята между 19.00 и 20.30 ч. Има една забавна статистика, според която в 12.30 ч. 57% от французите са заети с хранене, в сравнение с 38% от белгийците, 20% от германците и едва 14% от британците. Като 80% от французите се хранят в компания, което означава бавно ядене, а това предпазва от затлъстяване.

15 тайни на френската диета

Органичните храни, както казахме, не са единственият плюс на френската кухня. Има още 15 тайни, които са част от ключа към здравословното хранене на фрацузите. Ето кои са те:

1. Бавно хранене. То увеличава ситостта, храносмилането и удоволствието, като същевременно намалява приема на калории, хормоните на стреса и наддаването на тегло. Французите гледат на храната като на ритуал, придружен от чаша вино, със семейството или приятелите.

2 . Качествена храна. За хората във Франция е важно да инвестират в здравословна храна, за да избегнат разходите за болести и лекарства в бъдеще. Затова избират наистина качествени продукти, дори да струват по-скъпо.

3. Отиване на пазар. Французите посещават местните пазари много пъти седмично, защото така избират местни и сезонни продукти в свежо състояние.

4. Не консумират храни от телевизионни реклами. Основно правило в страната: „Не яжте храна, която има комерсиална телевизионна реклама“. Нерекламираната храна е по-питателна, без химия и консерванти.

5. Качество пред количество. Французите избират едно квадратче отличен шоколад, а не блокче евтин шоколад.

6. Вкусна храна. Наслаждават се с удоволствие на вкуса на храната, без да изпитват чувство за вина.

7. Консумират карантия. Тези продукти (мозък, черен дроб, шкембе, бъбреци, сърце и език) имат важно място в съвременната и традиционната френска кулинария, защото осигуряват ключови хранителни вещества, които липсват при консумация само на мускулно месо. Като витамините от група В например, намиращи се в черния дроб.

8. Традиционни храни. Съвременното френско хранене се придържа към традициите, предавани от поколение на поколение. Като занаятчийския хляб, който се приготвя така, както е било през XVI в.

Ето как може да си приготвите и у дома френски селски хляб.

Снимка: Goskova Tatiana / Shutterstock

Необходими продукти:

800 г бяло брашно

450 мл топла вода

2 пакетчета суха мая „Saf-Instant“ на Lesaffre

1 с.л. сол

щипка захар

Пресейте брашното. Размийте маята в малко топла вода, добавете малко от брашното и захарта, докато получите кашица. Оставете на топло да се активира. Направете кладенче в брашното и в него изсипете солта, останалата вода и вече активираната мая. Омесете до получаването на гладко тесто, което не лепне. Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Премесете още веднъж и повторете втасването. След това го разделете на части, според броя и големината на хлябовете, които искате да получите. Подредете ги в тава – намазнена или върху хартия за печене, изчакайте да втасат финално за около 20-30 минути и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна, в която сте пъхнали и една метална купичка с вода, за да има и влага.

9. Залагат на разнообразието. На пазарите действително има огромно разнообразие от продукти. Вместо да избират между пресен или замразен зелен фасул в супермаркета, те избират от пет различни вида зелен фасул на пазара.

10. Виното е изживяване. Французите не пият, за да пият. Виното е институция. Едно френско ястие не е завършено без подходящата чаша вино. Много рядко употребяват алкохол без храна.

11. Сурови храни. Французите са майстори на Ин и Ян в готвенето: те обръщат голямо внимание на баланса между сладко и горчиво, меко и хрупкаво, топло и студено. За да се насладят на балансирани комбинации, винаги избират много пресни и сурови храни.

12. Баланс. Това е всъщност тайната на елегантите фигури на французойките. Те ядат от всичко, но умерено.

13. Не броят калории. Броенето на калории има три отрицателни ефекта: не набляга на качеството, фалшиво опростява здравословното хранене и насърчава стреса, а не ситостта.

14. Хапват много добри мазнини. Това е френският парадокс: те наистина консумират много големи количества масло, а остават здрави и с ниски нива на сърдечни заболявания. Приемът на наситени мазнини всъщност обяснява здравето на нацията. Днес знаем, че наситените мазнини играят жизненоважна роля за здравето на жлъчния мехур, хормоналния баланс, детоксикацията и контрола на теглото.

15. Изключват фалшивите храни. Французите не се поддават на измамата на новите изкуствени храни, тъй като изкуството на готвенето при тях се е предавало от векове: с традиционните методи на приготвяне и същите храни, които са хранили техните предци.

Автор: Деси Тодорова

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.