Вкусът на Франция – традиционнoто ястие “Петел във вино”
Представяме ви една рецепта за Coq au Vin, класическо френско ястие, което е богато и ароматно. Тя представя автентичния френски вкус и се състои от пиле, задушено в червено вино с гъби, лук и бекон.
Необходими продукти:
За марината:
- 1 бутилка червено вино (бургундско или пино ноар)
- 2 дафинови листа
- 4 стръка прясна мащерка
- 2 стръка пресен розмарин
- 1 чаена лъжичка черен пипер на зърна
- 4 скилидки чесън, счукани
- 1 голяма глава лук, нарязана на филийки
За Coq au Vin:
- 1 цяло пиле (около 2 кг), нарязано на 8 парчета
- 4 супени лъжици масло
- 2 супени лъжици зехтин
- 6 резена нарязан бекон
- 12 малки глави обелен перлен лук
- 3 скилидки смлян чесън
- 2 супени лъжици брашно
- 2 чаши пилешки бульон
- 2 супени лъжици доматено пюре
- Половин килограм гъби, нарязани на четвъртинки
- Сол и черен пипер на вкус
- Нарязан пресен магданоз за гарнитура
Начин на приготвяне:
1. Мариновайте пилето:
- В голяма купа смесете виното, дафиновите листа, мащерката, розмарина, зърната черен пипер, чесъна и нарязания лук. Добавете парчетата пиле, като се уверите, че са потопени в маринатата. Покрийте и охладете за поне 4 часа, за предпочитане цяла нощ.
2. Пригответе Coq au Vin:
- Извадете пилето от маринатата и го подсушете с хартиени кърпи. Прецедете маринатата и я оставете настрана, като отделите течността и билките.
3. Запечатайте пилето:
- В голям чугунен съд или тенджера с дебело дъно загрейте 2 супени лъжици масло и зехтин на средно висока температура. Добавете парчетата пиле с кожата надолу и запечете от всички страни. Извадете пилето и го оставете настрана.
4. Сгответе бекона и зеленчуците:
- В същия съд добавете нарязания бекон и гответе, докато стане златист и хрупкав. Извадете бекона и го оставете настрана. Добавете перления лук в тенджерата и гответе, докато леко покафенее. Добавете смачкания чесън и гответе още една минута.
5. Деглазирайте и сгъстете:
- Поръсете брашното върху лука и чесъна, като разбъркате, за да се покрият. Гответе 2-3 минути, за да се оформи Ру. Налейте бавно прецедената марината и пилешкия бульон, като бъркате непрекъснато, за да не стане на бучки. Добавете доматеното пюре и оставете да къкри.
6. Задушете пилето:
- Върнете запеченото пиле, бекона и прецедените билки в тенджерата. Намалете котлона, покрийте и оставете да къкри леко за около 45 минути до 1 час, докато пилето омекне и се свари напълно.
7. Сгответе гъбите:
- В отделен тиган загрейте останалите 2 супени лъжици масло на средно силен огън. Добавете гъбите и ги запържете до златисто кафяво. След което ги сложете в тенджерата при пилето и гответе още 15 минути.
8. Овкусете и сервирайте:
- Овкусете със сол и пипер на вкус. Отстранете дафиновите листа и стръкчетата билки от бульона.
- Украсете с прясно накълцан магданоз преди сервиране.
9. Гарнитури:
- Сервирайте Coq au Vin с картофено пюре, хрупкав френски хляб или нудли с масло, за да попие вкусния сос.
Съвети:
- Избор на вино: Използвайте качествено червено вино, което бихте пили с удоволствие, тъй като то значително ще повлияе на вкуса на ястието.
- Мариноване: Мариноването на пилето за една нощ позволява на ароматите да проникнат по-дълбоко в месото.
- Перлен лук: Ако няма перлен лук, можете да използвате малък шалот или нарязан обикновен лук.
Coq au Vin улавя същността на френската кухня, предлагайки богато и елегантно ястие, което е идеално за уютна вечеря.
Приятно приготвяне на тази класическа френска наслада!
Автор: шеф Любен Койчев
Визитка: Шеф Любен Койчев стартира развитието си в областта на кулинарията още на 14-годишна възраст. След като завършва гимназия, се обучава в HRC Culinary Academy и започва своята международна кулинарна кариера в ресторанти в Холандия, Белгия и Хърватия. Бил е кулинарен координатор в MasterChef и Hell's Kitchen. През последните три години е главен шеф готвач на ресторант Таланти и преподава в Кулинарна Академия HRC.
Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.