Представяме ви една рецепта за Coq au Vin, класическо френско ястие, което е богато и ароматно. Тя представя автентичния френски вкус и се състои от пиле, задушено в червено вино с гъби, лук и бекон.

Необходими продукти:

За марината:

- 1 бутилка червено вино (бургундско или пино ноар)

- 2 дафинови листа

- 4 стръка прясна мащерка

- 2 стръка пресен розмарин

- 1 чаена лъжичка черен пипер на зърна

- 4 скилидки чесън, счукани

- 1 голяма глава лук, нарязана на филийки

За Coq au Vin:

- 1 цяло пиле (около 2 кг), нарязано на 8 парчета

- 4 супени лъжици масло

- 2 супени лъжици зехтин

- 6 резена нарязан бекон

- 12 малки глави обелен перлен лук

- 3 скилидки смлян чесън

- 2 супени лъжици брашно

- 2 чаши пилешки бульон

- 2 супени лъжици доматено пюре

- Половин килограм гъби, нарязани на четвъртинки

- Сол и черен пипер на вкус

- Нарязан пресен магданоз за гарнитура

Начин на приготвяне:

1. Мариновайте пилето:

- В голяма купа смесете виното, дафиновите листа, мащерката, розмарина, зърната черен пипер, чесъна и нарязания лук. Добавете парчетата пиле, като се уверите, че са потопени в маринатата. Покрийте и охладете за поне 4 часа, за предпочитане цяла нощ.

2. Пригответе Coq au Vin:

- Извадете пилето от маринатата и го подсушете с хартиени кърпи. Прецедете маринатата и я оставете настрана, като отделите течността и билките.

3. Запечатайте пилето:

- В голям чугунен съд или тенджера с дебело дъно загрейте 2 супени лъжици масло и зехтин на средно висока температура. Добавете парчетата пиле с кожата надолу и запечете от всички страни. Извадете пилето и го оставете настрана.

4. Сгответе бекона и зеленчуците:

- В същия съд добавете нарязания бекон и гответе, докато стане златист и хрупкав. Извадете бекона и го оставете настрана. Добавете перления лук в тенджерата и гответе, докато леко покафенее. Добавете смачкания чесън и гответе още една минута.

5. Деглазирайте и сгъстете:

- Поръсете брашното върху лука и чесъна, като разбъркате, за да се покрият. Гответе 2-3 минути, за да се оформи Ру. Налейте бавно прецедената марината и пилешкия бульон, като бъркате непрекъснато, за да не стане на бучки. Добавете доматеното пюре и оставете да къкри.

6. Задушете пилето:

- Върнете запеченото пиле, бекона и прецедените билки в тенджерата. Намалете котлона, покрийте и оставете да къкри леко за около 45 минути до 1 час, докато пилето омекне и се свари напълно.

7. Сгответе гъбите:

- В отделен тиган загрейте останалите 2 супени лъжици масло на средно силен огън. Добавете гъбите и ги запържете до златисто кафяво. След което ги сложете в тенджерата при пилето и гответе още 15 минути.

8. Овкусете и сервирайте:

- Овкусете със сол и пипер на вкус. Отстранете дафиновите листа и стръкчетата билки от бульона.

- Украсете с прясно накълцан магданоз преди сервиране.

9. Гарнитури:

- Сервирайте Coq au Vin с картофено пюре, хрупкав френски хляб или нудли с масло, за да попие вкусния сос.

Съвети:

-  Избор на вино:  Използвайте качествено червено вино, което бихте пили с удоволствие, тъй като то значително ще повлияе на вкуса на ястието.

-  Мариноване:  Мариноването на пилето за една нощ позволява на ароматите да проникнат по-дълбоко в месото.

-  Перлен лук:  Ако няма перлен лук, можете да използвате малък шалот или нарязан обикновен лук.

Coq au Vin улавя същността на френската кухня, предлагайки богато и елегантно ястие, което е идеално за уютна вечеря.

Приятно приготвяне на тази класическа френска наслада!

Автор: шеф Любен Койчев

Визитка: Шеф Любен Койчев стартира развитието си в областта на кулинарията още на 14-годишна възраст. След като завършва гимназия, се обучава в HRC Culinary Academy и започва своята международна кулинарна кариера в ресторанти в Холандия, Белгия и Хърватия. Бил е кулинарен координатор в MasterChef и Hell's Kitchen. През последните три години е главен шеф готвач на ресторант Таланти и преподава в Кулинарна Академия HRC.

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.