17 храни, потискащи апетита
9. Бобови растения
Боб, леща, грах, нахут и други са добър източник на вегетариански протеин. Богати са на разтворими фибри, както и на комплексни въглехидрати, наречени олигозахариди. Подобно на фибрите, тези въглехидрати не се усвояват от тялото и това забавя храносмилането, като по този начин ни държи сити по-дълго време.
Изследвания показват, че бобовите растения може да спомогнат за намаляването на апетита и на химично ниво – съединения, наречени типсин-инхибитори и лектини, промотирайки отделянето на хормон, наречен холецистокинин, което забавя изпразването на стомаха ни и ни държи сити по-дълго време.
Има и друга гледна точка, че този процес е защитна реакция на бобовите растения и дори някои статии в интернет са озаглавени “Бобовите растения ни убиват”. Повече по темата (английски).
10. Обезмаслена извара
Не е изненадващо, че обезмаслената извара е здравословен избор за хора на диета и фитнес ентусиасти. Има ниско съдържание на мазнини и въглехидрати (почти нулево) и е богат източник на пълноценен протеин. Казеинът в обезмаслената извара може да потисне апетита. Изварата може да се комбинира добре с омлети или с черен/червен пипер и лук.
11. Месо
Високото съдържание на протеин в месото и наличието на наситени мазнини е предпоставка за по-бавно усвояване на храната. Месото отнема и повече време, за да се сдъвче, което също допринася да се създаде усещане за ситост.
Многобройни проучвания са показали, че няма разлика между пилешко, телешко, свинско и други меса по отношение на това за каква ситост допринасят, ако са близки по състав спрямо белтъчини и мазнини.
12. Зеленолистни зеленчуци
Зеленолистните зеленчуци са от изключителна важност за всяка добре балансирана диета. Съдържат добри количества витамини, минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества. По темата – високото съдържание на вода и фибри ще помогне да се постигне ситост за по-дълго време. Също така зеленчуците изискват време, за да се консумират – самият акт на бавно дъвчене също помага.
За да се синтезира хормон, който да прати сигнали към мозъка за ситост, обикновено са необходими около 15-20 минути. Част от представителите на зеленолистни са спанак, магданоз, лапад, броколи и други.
13. Зелен чай
Както кафето, зеленият чай също има свойствата да ускори метаболизма. Съдържа натурални антиоксиданти, наречени полифеноли, оказващи благоприятно влияние върху нивата на глюкозата и инсулиновата чувствителност.
Консумацията на зелен чай увеличава отделянето на хормона холецистокинин (който беше споменат при бобовите растения), изпращайки сигнал към мозъка за ситост.
Зеленият чай има приятен вкус. Друг начин, по който може да е полезен е като алтернатива на калорични напитки и ограничаване на излишни хранения.