Натурален Антибиотик #3: Боровинки
 

В своята родина Америка, където са известни от стотици години, боровинките се използват във всеки хранителен режим, предписан от диетолог. Те са смятани за плодовете с най-мощни антиоксидантни свойства.

Специалистите препоръчват те да бъдат консумирани в суров вид, а не под формата на конфитюр или сироп например.

Също така, могат да бъдат консумирани в сушен вид, което да бъде по-удобно за някои хора.

Редица изследвания доказват, че боровинките имат изключителни антиоксидантни свойства, могат да способстват за подобряване на паметта, за изгаряне на мазнини от тялото и за регулиране на наднорменото тегло.

Освен всичко останало, боровинките са много удобни за съхранение. Могат да бъдат замразени, без това да вреди на антиоксидантите, съдържащи се в тях.

Научен опит доказва тази хипотеза чрез замразяване на боровинки на температура от -17°C за период от три до шест месеца. Дори след толкова дълго време учените не откриват следи от понижаване на антиоксидантния капацитет на плода.

Натурален Антибиотик #4: Чесън
 

Човечеството използва този зеленчук от незапомнени времена, което доказва, че въпреки неприятния за много хора аромат, който той има, ползите от приема му заличават специфичния мирис. Сред рецептите, предавани от уста на уста през различните векове, има такива, както за хранене, така и за подобряване на здравето. Любопитен факт е, че в миналото чесънът е бил използван за борба с чумата.

Но кои всъщност са елементите, които придават на чесновия лук толкова здравословен характер? Първо, той съдържа силни антибиотични, антивирусни, противогъбични и противомикробни свойства. Второ, този тип луковичен зеленчук защитава от вредни бактерии и улеснява премахването им. Трето, чесънът е богат на естествени антиоксиданти, които разрушават свободните радикали и подсилват имунната система.

Освен всички тези положителни свойства, белите скилидки на чесъна могат „да се похвалят“ със съдържанието на химичното съединение алицин, което е богато на органична сяра и е ключовият компонент в борбата с вредните бактерии. Алицинът се извлича чрез смачкването и нарушаването на целостта на скилидките. Именно пресовани и добавени към храната или пък към чая, те са най-полезни за организма.