Натурален Антибиотик #5: Кромид Лук
 

Като брат на чесъна, лукът има доста сходни антибактериални свойства. Често използван като естествено лекарство, той е пълен с витамини, антиоксиданти, минерали, желязо и калий. Тези свойства се задържат след термична обработка, така че е полезно кромидът да се използва и като подправка за ястия.

Множеството полезни съставки на лука подсилват имунната система. Някои проучвания дори предполагат, че редовната консумация на лук предпазва от рак, храносмилателни и сърдечни болести. Високото съдържание на антиоксиданта кварцетин подпомага борбата с алергии, мозъчни проблеми и липса на енергия.

Натурален Антибиотик #6: Ехинацея
 

Ехинацеята е още един от природните антибиотици в списъка ни, които са с доказани лечебни свойства от векове, като сведенията за употребата ѝ датират още от времето на многобройните индиански племена. В миналото хората са използвали северноамериканското растение, за да лекуват отворени рани, отравяне на кръвта, дифтерия и други заболявания, причинени от бактерии.

Ехинацеята е изключително полезна, вземайки предвид факта, че лечебни свойства са открити както в стъблото, така и в цветовете и в корените ѝ. Тя предпазва от инфекции и укрепва имунната система, а това доказва защо днес розовото на цвят лечебно растение е използвано предимно в борбата срещу грипа и настинката.

Специалисти твърдят, че профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от ринит с 58%, а нейното прилагане по време на заболяване намалява два пъти продължителността му.

Американски фармацевти, цитирани от USA Today, заявяват, че ехинацеята не само повишава имунитета, но и в съчетание с витамин С растението е способно да намали риска от заболяване от хрема с 86%.