Безглутенови предложенията / Рецепти без глутен

Домашни амарант пуканки

Приготвят се изключтелно бързо на силен огън без мазнина. Необходим е тиган с капак и 2.с.л. амарант.

Може да се консумират самостоятелно солени или като основа на сутрешна закуска – с ядки, семена, сушени плодове, сладки подправки като канела/ванилия, кокосови стърготини, подсладител.

Каша от просо + растително мляко

Млякото зависи напълно от вашите лични предпочитания – лешниково, opгaничнo coeвo, бaдeмoвo. Комбинирате го с парченца банан, cтaфиди, ягоди, фypми или любимите ви ядĸи и пoдcлaдитeли (стевия, мед и др.).

Супа със спелта и нахут

  • 1 ч.ч спелта
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2 стръка целина
  • 4 скилидки чесън
  • 2 домата
  • 1 чаша сварен нахут (или от консерва)
  • 2 с.л. зехтин 2 с.л. червен пипер
  • 2 дафинови листа 1 ч.л. кимион
  • сол и черен пипер на вкус

Зеленчуците се нарязват на кубчета и се задушават с мазнината и малко вода за 5 мин. Добавят се подправките, спелтата и 4 чаши вода – изчаква се да заври, след което се оставя на слаб огън за 45-60 мин. Смелените доматите се прибавят заедно с нахута и се оставя да ври още около 20 мин.

Може да се поръси със ситно нарязан магданоз при сервиране.

Спелтата спада към храните със съдържание на глутен. Понеже не е минала през толкова модификации като пшеницата, често я използват като нейн заместител. За разлика от пшеницата, тя е по-крехка и по-водоразтворима, което улеснява смилането и усвояването й.

Заключение

В заключение може да се обобщи, че не всеки е чувствителен към глутен и той няма нужда да се избягва или ограничава напълно, ако не изпитвате поне част от описаните симптоми в статията.

Имайте предвид също факта, че само между 0,3% и 1% от хората имат сериозни проблеми с храни съдържащи глутен.

Често раздразване или подуване от храна или напитка може да се тълкува погрешно – като глутенова непоносимост или целиакия и това да ви накара да ограничите излишно здравословни хранителни избори.

Професионален съвет: Преди да изключите напълно храните съдържащи глутен, първа и по-рационална стъпка е да проверите дали консумирате други по-нездравословни продукти като сладки, газирани, тестени, сосове и дресинг, колбаси, алкохол и др.

В случай, че вече сте премахнали най-нездравословното, то постепенно изключване на храни с глутен често е по-добър подход спрямо пълно ограничение, тъй като този метод позволява следване на избран от вас план за по-продължителен период от време.

За всяка направена промяна, дайте на тялото си поне 5 дни, за да усетите подобрение, ако сте направили правилна стъпка.

Има ли храни или напитки, които предизвикат част от симптомите описани в статията, или такива, които са ви помогнали да се справите с проблеми като подуване, газове, постоянна умора и други? Оставете мнение в коментарите.

Източник: stanimirmihov.com