Шеф Виктория Балтутите е изтъкнат възпитаник на Кулинарна академия HRC. Натрупала е богат международен опит в индустрията от 2013 г. насам. Сега тя предава знанията си като главен шеф инструктор в Академията, обучавайки курсистите на основни кулинарни умения и практики.

Кариерата на шеф Балтутите я отвежда до кухни из цял свят. Кулинарното ѝ пътешествие я връща в София, където усъвършенства професионалните и личните си умения.

През 2015 г. Шеф Виктория печели престижната титла „Най-добър сладкар“ в състезание, организирано от Американската кулинарна федерация.

Ето и нейната препоръка за две страхотни рецепти от португалската кухня, с които да впечатлите семейството или приятелите си.

Polvo a Lagareiro

Снимка: pjlmonteiro / Shutterstock

Необходими съставки:

- Един октопод (1,5-2 кг)

- Млади картофи (бейби) 1кг

- Чесън 6 скилидки

- Зехтин 0.190кг

- Дафинов лист 1 бр

- Магданоз (пресен, смлян)

- Черен пипер на вкус

- Резени лимон и кора 2 бр.

Начин на приготвяне:

  • Октопода

1. Почистете октопода, като премахнете клюна и очите. Изплакнете обилно под студена вода.

2. Сварете октопода: В голяма тенджера сложете вода да заври. Добавете дафинов лист и щипка сол. Потопете октопода във врящата вода. След като водата отново заври, намалете котлона и гответе октопода за около 45-60 минути или докато омекне, когато го надупчите с вилица.

3. Охладете и нарежете: След като се свари, извадете октопода от водата и го оставете леко да се охлади. Нарежете пипалата на едри парчета и ги оставете настрана.

  • Подготовка на картофите:

1. Сгответе картофите: Докато октоподът се вари, загрейте предварително фурната до 200°C. Поставете картофите в тенджера с подсолена вода и ги сварете. Гответе, докато омекнат, но без да се разваряват (около 15-20 минути). Отцедете ги и ги оставете леко да се охладят.

2. Натрошете картофите: След като се охладят, внимателно смачкайте всеки картоф с дланта си, докато се отвори на две. Поставете ги върху лист за печене.

  • Сглобяване и печене:

1. Подредете октопода и картофите: Подредете парчетата октопод върху тавата за печене с натрошените картофи. Поръсете обилно с екстра върджин зехтин.

2. Добавете чесън и подправки: Разпръснете тънко нарязания чесън върху октопода и картофите. Подправете с едра морска сол и черен пипер.

3. Печене: Поставете тавата за печене в предварително загрятата фурна и печете около 20-25 минути, или докато картофите станат златисти и хрупкави, а октоподът придобие лек загар.

Сервиране: Извадете от фурната и поръсете с наситнен пресен магданоз. Полейте с още малко зехтин, поставете лимонова кора отгоре и сервирайте с резен лимон.

Шеф Виктория Балтутите

Pasteis de nata

Необходими съставки:

- Бутер тесто 500гр (един пакет)

- Брашно (за поръсване)

- Мляко 0,240 кг

- Сметана 0,240 кг

- Захар 0,200 кг

- Брашно 0,030 кг

- Жълтъци 6 бр (0,125 кг)

- Лимонова кора за вкус

Начин на приготвяне:

  • Приготвяне на сладкиша:

1. Разточете бутер тестото: Върху леко набрашнена повърхност разточете бутер тестото на тънък правоъгълник с дебелина около 3 мм.

2. Оформете сладкиша: Навийте тестото на руло откъм късата страна. Нарежете рулото на парчета от по 2,5 см. Трябва да получите около 12 парчета.

3. Оформете кошничките за тарта: Поставете всяко парче с разрязаната страна надолу във форма за мъфини или отделни форми за тарт. Натиснете тестото с пръсти, като го обработвате равномерно нагоре по страните и дъното, за да оформите кошнички. Тестото трябва да е тънко.

  • Приготвяне на крема:

1. Загрейте сметаната и млякото: В средно голяма тенджера смесете течната сметана, млякото и лимоновата кора. Загрейте на умерен огън до момента точно преди да кипне. Свалете от котлона и оставете да престои няколко минути, за да се влее ароматът на лимон.

2. Смесете захарта и брашното: В отделна купа разбийте заедно захарта и брашното, докато се смесят добре.

3. Добавете жълтъците: Добавете жълтъците към сместа от захар и брашно, като разбиете до получаванто гладка смес .

4. Темперирайте яйчената смес: Бавно изсипете горещата сметанова смес в яйчената смес, като разбърквате непрекъснато, за да предотвратите пресичането на яйцата.

5. Сгответе крема: Изсипете сместа обратно в тенджерата и гответе на среден огън, като бъркате непрекъснато, докато леко се сгъсти и покрие обратната страна на лъжицата. Не оставяйте да заври. Свалете от огъня и изхвърлете лимоновата кора и пръчката канела. Оставете крема да се охлади до стайна температура.

  • Сглобяване и печене:

1. Загрейте фурната предварително: Загрейте фурната до 245°C.

2. Напълнете кошничките за тарта: С лъжица изсипете охладения крем в готовите кошнички, като напълните всяка около 3/4.

3. Печене: Печете в предварително загрята фурна за около 12-15 минути, или докато горната част се запече и карамелизира.

4. Охладете: Оставете тартите да се охладят във формата за няколко минути, преди да ги прехвърлите върху решетка, за да се охладят напълно.

  • Сервиране:

Гарнитура: По желание поръсете отгоре с малко канела и пудра захар преди сервиране.

Насладете се: Тези тарти се консумират най-добре пресни, докато сладкишът е хрупкав, а пълнежът кремообразен.

Снимка: DronG / Shutterstock

Съвети:

1. Бутер тесто: Не забравяйте да държите бутер тестото студено, докато работите с него. Ако стане твърде топло, охладете го за няколко минути.

2. Крем: За да избегнете бучки в крема, не забравяйте да разбивате непрекъснато, докато готвите и не го оставяйте да заври.

3. Съхранение: Pastéis de Nata се консумират най-добре в деня на приготвянето им. Те обаче могат да се съхраняват в херметически затворен съд при стайна температура до 2 дни.

Впуснете се в кулинарно приключение с тези ястия и се насладете на богатата история и невероятни вкусове, които правят португалската кухня фаворит в световен мащаб.

Автор: шеф Виктория Балтутите

Визитка:

Виктория Балтутите е шеф-инструктор в Кулинарна академия HRC - първият готвач у нас, който завършва професионалната програма “Устойчиви практики в кулинарията” на престижната академия WorldChefs. Тя е разработена така, че да предостави на готвачите необходимите знания и умения за устойчивост в работата им, като по този начин се стимулира положителна промяна за планетата и рентабилност в кухнята.

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland и млечни продукти MMELLOW. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.