Мексиканска кухня – вкусно пътешествие, обагрено от традиции и местна история
Като истински кулинарни пътешественици днес поемаме на дълъг път чак към Северна Америка, където ще се потопим в кулинарните традиции на Мексико.
Мексиканската кухня се слави със своите смели вкусове, сложни методи на приготвяне и дълбокото културно значение на ястията, които отразяват историята на страната и нейното регионално многообразие.
Мексиканските кулинарни традиции се сформират от множество вкусове, техники и културни влияния, които са се развивали в продължение на хиляди години.
Да се потопим в чили
Типично мексиканско ястие са енчиладите. Това са тортили, навити около пълнеж и покрити с пикантен сос. Това универсално ястие е дълбоко вкоренено в мексиканските кулинарни традиции и предлага възхитителна комбинация от вкусове и текстури.
Снимка: Sandor Mejias B / Shutterstock
Историята на енчиладите датира от времето на ацтеките, когато хората в долината на Мексико са използвали царевични тортили за увиване на различни пълнежи. Името "енчилада" идва от испанския глагол "enchilar", което означава "подправям с чили". А първоначално енчиладите са се приготвяли без пълнеж и са били потапяни в чили сос. Очаквайте бърза и лесна рецепта за тяхното приготвяне.
Кулинарни техники
Мексиканците използват древен процес, наречен никстамализация, който повишава хранителната стойност на царевицата. При него царевицата се накисва и готви в алкален разтвор. Никстамализираната царевица произвежда по-слепващо и еластично тесто, което е от съществено значение за приготвянето на тортили и тамале.
Снимка: Marco Ortiz-MOF / Shutterstock
Процесът подобрява вкуса и аромата на царевицата, допринасяйки за отличителния вкус на традиционните мексикански храни. Процесът помага за предотвратяване на развалянето и удължава срока на годност на царевичните продукти.
Къде се ражда шоколадът?
Надали познавате човек, който да не обича сладичко, и ако сте се чудели в коя държава се заражда шоколадът от това вкусно зрънце наслада, то вече отговорът е ясен. Мексико е родното място на шоколада. Ацтеките и маите смятали какаовите зърна за дар от боговете и ги използвали за направата на горчива напитка, наречена xocoatl.
Снимка: Guajillo studio / Shutterstock
Признание от ЮНЕСКО
През 2010 г. традиционната мексиканска кухня беше призната от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството, което подчертава нейното културно значение и уникални кулинарни традиции.
Глобално въздействие
Мексиканската кухня има значително влияние в световен мащаб. Множество ястия, като тако, бурито и кесадия стават популярни в много страни в наши дни.
Автор: Кулинарна академия HRC
Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland и млечни продукти MMELLOW. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.