От Аржентина с любов: емблематични рецепти за емпанада, миланеза, проволета и сос чимичури
Открийте богатите вкусове и ярките традиции на аржентинската кухня с нашата подбрана колекция от автентични рецепти. Всяко ястие разказва история за културното наследство и кулинарното изкуство. Независимо дали сте опитен готвач или любител кулинар, тези рецепти ще пренесат вкуса на Аржентина на вашата трапеза.
Емпанада:
Снимка: WS-Studio / Shutterstock
Необходими продукти:
Тесто:
- Брашно 0,280 кг
- Щипка сол
- Студено масло 0,115кг
- Яйце 1 бр.
- Ледено студена вода 0,080л
- Оцет, една супена лъжица
Пълнеж от говеждо месо:
- Зехтин една супена лъжица
- Една чаена лъжичка сладък червен пипер
- Лук, нарязан на ситно, 1 бр средно голям
- Смляно говеждо месо 0,200-0,300 кг
- Кимион ½ чаена лъжичка
- Риган ½ чаена лъжичка
- Чили на прах по вкус
- Сол
- Пипер
- Яйце, твърдо сварено и нарязано, 1бр.
- Зелени маслини 0,050 кг
- Стафиди 0,040 кг
Начин на приготвяне:
Тесто:
- В голяма купа разбъркайте сухите съставки и добавете студеното масло към тях. Работете с върховете на пръстите си, докато се получи пясъчна текстура.
- В отделна купа смесете: яйцата, ледената вода и оцета. Изсипете сместа в тестото и месете, докато се съединят. Омесете го до гладкост, покрийте го с фолио и го оставете в хладилника да почине за поне един час.
- Увийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилника за поне 1 час.
Пълнеж:
- Задушете нарязания лук в предварително загрят тиган със зехтин, докато стане прозрачен. Добавете смляното говеждо месо и го запържете, като се уверите, че по време на готвенето се разбиват огромните бучки.
- След като месото се сготви, добавете всички подправки, овкусете на вкус и оставете да се охлади.
- След като се охлади, добавете нарязаните стафиди, маслините и твърдо свареното яйце (ако използвате).
Оформяне:
- Загрейте фурната до 190°C и застелете лист с хартия за печене. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина около 3 мм и изрежете кръгчета с желания размер, в центъра на всяко кръгче поставете плънка, не препълвайте. Сгънете кръга от тестото наполовина и като използвате за притискане краищата, ги затворете и запечатайте добре.
- Намажете готовите емпанади с разбито яйце, за да получите хубава златиста коричка. Печете във фурната за около 20-25 минути или до златисто кафяво.
Миланеза:
Снимка: Danica Chang / Shutterstock
Необходими продукти:
За месото:
- Нарежете пилешки гърди или говеждо месо 0,300 кг
- Сол на вкус
- Пипер на вкус
- Чесън, смлян, 2 скилидки
- Магданоз, нарязан на ситно, една връзка
- Лимонов сок, супена лъжица
Панировка:
- Яйца 2бр
- Брашно 0,100 кг
- Хлебни трохи 0,150 кг
- Сирене пармезан 0,050 kг
- Паприка 1 чаена лъжичка
- Сушен риган 1 чаена лъжичка
- Олио за пържене
Начин на приготвяне:
- Нарежете месото по избор на тънки филийки, овкусете го със сол, черен пипер, счукан чесън, магданоз и лимонов сок и го оставете в хладилника за около 30 минути.
- След като месото е овкусено и готово, пригответе три купички: брашно; разбити яйца и галета.
- Започнете да покривате всяко парче с брашно, след това с яйце и завършете с галета, уверете се, че всяко парче е панирано напълно.
- Загрейте олиото за пържене до 175°C и изпържете миланезите. Не препълвайте тигана, защото това ще забави процеса на пържене и ще поеме повече олио. Гответе до златисто кафяво или по 2-3 мин. от всяка страна.
- Прехвърлете в чиния, застлана с хартиена кърпа, за да се отцеди излишното масло.
Проволета:
Снимка: Gon MPMC / Shutterstock
Необходими продукти:
- Сирене „Проволоне“ 0,250 кг
- Сушен риган 1 чаена лъжичка
- Люспи от чили 1 чаена лъжичка (по избор)
- Зехтин 1 супена лъжица
- Черен пипер на вкус
- Пресен магданоз, нарязан на ситно
- Хляб за сервиране
Начин на приготвяне:
- Пригответе сиренето, нарежете го на филийки с дебелина около 2 см.
- Овкусете и от двете страни със зехтин, риган, черен пипер и чили на люспи.
- Загрейте чугунен или грил тиган на средно висока температура и изпечете всяка страна, докато се образува златистокафява коричка.
Сос Чимичури:
Снимка: Candice Bell / Shutterstock
Необходими продукти:
- Пресен магданоз 0,080 кг
- Пресен риган 0,010 кг
- Чесън 4 скилидки
- Зехтин 0,120 кг
- Червен винен оцет 0,030l
- Чили на люспи на вкус
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
- Лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне:
Подхожда идеално на всички предястия.
- Накълцайте на ситно всички билки и чесъна (можете да използвате и блендер, но традиционното чимичури е по-скоро с груба, отколкото с фина текстура).
- Смесете билките, чесъна и подправките. Бавно налейте течностите и разбъркайте добре, докато се смесят. Оставете го в хладилника преди сервиране
*Чимичури развива аромата си с времето, затова е най-добре да го приготвите предварително.
Автор: шеф Виктория Балтутите
Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.