Богата на аромати и вкусове, индийската кухня е тази, която използва най-много подправки. А както добре знаем, тези билки или корени носят безброй ползи за нашето здраве. Канела, джинджифил, куркума, кориандър са малка част от ароматите, които срещаме в индийската кухня. Истината е, че няма подправка, която индийците да не използват за своите ястия. Друг полезен елемент в тяхната кухня са специалитетите от растителен произход. Неслучайно това е страната на йогата, която често съчетава дисциплината на позициите с вегетарианска или веганска диета.

На кулинарно ниво Индия е страна на силните и решителни вкусове. Индийската кухня е много еклектична и предлага различни рецепти, които, в зависимост от присъстващите култури, варират по съставки и дори по име.

Подправките със сигурност са основен положителен елемент на тази кухня. Кардамонът, куркумата, джинджифилът и кърито например, помагат за овкусяване на ястия и използването на по-малко сол, което носи големи ползи за сърдечно-съдовата система. А кърито конкретно, което е микс от подправки с преобладаваща куркума, е известно и с важната си антиоксидантна и антистарееща роля.

Дори типичните пиле или риба Tandoori са здравословен избор и са подходящи и за тези, които следват нискокалорична диета. Както и гарнитурата на ориз басмати към различните ястия. Всъщност оризът е източник на чиста енергия, както и въглехидратите с бавно освобождаване.

Снимка: Joshua Resnick / Shutterstock

Хлябът наан, приготвен с кисело мляко и мед, сам по себе си е също здравословен избор. Проблемът е вездесъщото Гхи, което е избистрено масло и се ползва основно в индийската кухня. То е полезно, стига да не се прекалява с него. Но ястията спокойно могат да се приготвят и с по-малко количество, ако целта е ограничаване на мазнините.

Вегатарианската алтернатива на месо и риба е Dahl - ястие от леща, овкусено с много подправки. Както всички бобови растения, лещата е добър източник на растителни протеини, а също и на желязо. И е типична за индийската кухня.

Индийски специалитети и техните ползи

На всеки се случва да се „насити“ на традиционните храни и да потърси нещо по-различно, което обаче да е и здравословно. Ето защо напоследък етническите, тропическите и ориенталските ястия стават все по-популярни. Индийската кухня не прави изключение. Да се ​​храниш различно, но качествено и здравословно, е една от новите тенденции, която се разпространява както сред младите хора, така и сред по-възрастните и дори консерванивно настроените.

Известно е, че храната, която консумираме помага или отслабва организма, като ни прави по-устойчиви или податливи на здравословни проблеми. В нашите ръце е да коригираме това и да изберем правилните продукти, които да ни помогнат да съхраним здравето си. Индийските ястия помагат именно в такъв аспект.

Индийската кухня е добра, защото говорим за бедна кухня, залагаща изключително на сезонни плодове и зеленчуци, които след това подобряват вкуса си чрез използването на подправки. Последните наистина са много важни за нашия организъм и за съжаление рядко ги употребяваме по начина, по който ги ползват индийците.

Подправките са естествени антибиотици, имат високо съдържание на витамини и антиоксиданти, които можем да усвоим изцяло и много лесно. Те подпомагат метаболизма и позволяват повторното му активиране.

Индийската кухня предпазва от рак?

Според д-р Шрикант Анант, който от години се занимава с изследване на това коварно заболяване, съставки като чесън, куркума, люти чушки, шафран и джинджифил са отлични противоракови съставки.

Всички те се съдържат в индийското къри и имат важни полезни свойства, способни да се борят с някои тумори по естествен начин, като ограничават страничните ефекти на традиционните терапии.

Д-р Анант представи своите резултати и по време на Индийския научен конгрес в Ченай (Индия). По думите му: Ракът е комплексно заболяване. Никоя терапия не е сребърен куршум. Трябва да е комбинация от традиционни и алтернативни методи. Така че ние търсим опции, които да направят лечението още по-ефикасно“.

Защо да ядем индийска храна

Индийската храна се характеризира с доста силни вкусове и аромати, което може да направят процеса на приготвяне не много прост. Възможността за правилно дозиране на подправките може да изисква малко повече опит и умения. Рискът да приготвите твърде люто или солено ястие съществува. Но постепенно човек се учи, а усилията наистина си заслужават.

Много полезни за приготвянето на индийки специалитети са индукционните готварски плотове на Bosch с вграден абсорбатор и сензор PerfectAir. При тях парата и изпаренията се извличат директно от съда за готвене и много по-малко частици мазнини и миризми се пропускат в помещението.

Нека видим какви са характеристиките на индийската кухня и по-специално кои са основните елементи на тези ястия. Основно това е вегетариански начин на хранене, в който преобладават бобови растения и зърнени култури, както и сезонни плодове и зеленчуци. Чътнито например, е направено от плодове и зеленчуци.

Това е и една от причините да се счита, че редовното похапване на типични индийски рецепти може да бъде наистина функционално и здравословно. Честа съставка в ястията са мангото и кокосът – сушен и под формата на кокосово мляко. От подправките наистина няма такива, които да не се използват, но сякаш най-често употребявани са: сминдух, куркума, къри, звездовиден анасон, анасон, кимион, мак, кориандър, босилек, мента, див лук, джинджифил, лют червен пипер, черен пипер, чесън. Всяка от тези съставки е богата на свойства, полезни за човешкия организъм; като се започне от чесъна и се стигне до лютата чушка.

И една традиционна индийска рецепта, която лесно може и да си приготвите и у дома.

Палак панир

Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 500 г спанак
  • 250 г овче сирене
  • 1 средна глава лук
  • 5-6 скилидки чесън
  • 3 зелени люти чушлета
  • 2 ч.л. къри
  • 1 ½ к.ч. втечнено масло гхи (или олио)
  • сол, на вкус

Начин на приготвяне

Нарежете сиренето на кубчета, загрейте олиото и го запържете до златисто. Извадете го върху кухненска хартия, която да поеме излишната мазнина. В същия тиган запържете целите чушки, ситно нарязаните лук и чесън и кърито за около 3 минути. Добавете нарязания спанак, посолете много деликатно, разбъркайте и оставете на умерен огън да се задуши до омекването на зеленчука. Върнете сиренето и оставете още няколко минути на тих огън, докато ястието остане на мазнинка.

Перфектен избор за това ястие е нежното овче сирене на MMELLOW. Плътно и богато, то се приготвя от най-чистото пастьоризирано биологично овче мляко. Резултатът е неустоимо вкусно и ароматно сирене, което превръща всяка маса в истинска сцена. Сиренето от овче мляко MMELLOW е перфектно за всички, които искат да се хранят здравословно и в същото време диетично. Естествено богат на белтъчини и мазнини, на 100 г той съдържа едва 1,1 г въглехидрати, от които 1 г захари.

Автор: Деси Тодорова

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.