На всеки век се случват 240 слънчеви затъмнения, което прави приблизително две на година. На 8 април стотици милиони души наблюдаваха едно великолепно пълно слънчево затъмнение. Днес - на 2 октомври, в Северна и Южна Америка ще има още едно, но то ще бъде видяно от далеч по-малко хора.

Затъмнението е пръстеновидно и е известно още като огнен пръстен. Луната се намира в елиптична орбита около Земята, така че когато е в най-отдалечената си точка, тя изглежда по-малка по размер от Слънцето. Не може да го закрие напълно и оставя малък отрязък светлина около него: въпросния огнен пръстен.

Траекторията на пръстена (това не е тоталност) ще бъде предимно над океана, като ще премине над Рапа Нуи (или т.нар. Великденски остров) и след това ще достигне южния край на Южна Америка, пресичайки Чили и Аржентина и северния край на Фолклендските острови. Частично ще се наблюдава от Хаваите, през Океания, както и няколко части от Южна и малко от Централна Америка. 

За разлика от затъмнението на 8 април, на пътя на настоящото живеят само 175 000 души. Ако искате да го наблюдавате онлайн, екипът на Time & Date ще осигури предаване на живо на събитието. То стартира в 20:15 ч българско време.

Приятно гледане!

Източник: IFLScience