И докато по-голямата част пристрастености са резултат от повече или по-малко съзнателни избори, огромна част от хората на 21. век страдат от една зависимост, която им е наложена отвън без тяхното информирано съгласие – това е зависимостта към солта.

Бялото злато днес е навсякъде – в готовите супи, в бързите закуски, в маслото, макароните, сосовете  и в почти всички хранителни продукти, които купуваме от супермаркета.

Каменната и морската сол (натриев хлорид) са много важен за нашия организъм минерал, който се съдържа естествено в зеленчуците, семената и дори плодовете. Работата е там, че за да функционира правилно, нашето тяло се нуждае от много малки количества натриев хлорид. За да задоволим нуждите му, е достатъчно да ядем дори само свежи зеленчуци и плодове, пълнозърнест хляб и прясно месо. Препоръчителната дозировка в повечето страни е до 4 грама сол (1,6 г натрий) на ден, като за смъртоносна доза се смята приемането на 3 г сол на килограм тегло.

Един от традиционните методи за самоубийство в Китай

бил пиенето на солена вода. Солта извлича вода от клетките и задържа течности в организма, което води до дехидратация и отоци, а те може да са смъртоносни.

Проблемът е там, че пакетираните и готови храни, които поглъщаме, са заредени с истинска солна бомба. Повечето от нас, без да знаят, изяждат близо 10 грама сол всеки ден – доста голямо и вредно количество, което освен това... води до пристрастяване.

Честото приемане на солени храни кара тялото да компенсира, за да запази своята хомеостаза или стабилно състояние. Ако ядете солено често и в продължителни периоди, организмът става зависим от солта точно така, както и от хероина и никотина, за да запази баланса си. Достигнете ли това положение, намаляването на солта може да доведе до абстиненция.