Защо вкусът на бирата ни кара да искаме още?
Дори и без опияняващия ефект от алкохола, вкусът на бирата предизвиква произвеждането на допамин в мозъка, твърди ново изследване, цитирано от Daily Mail.
Невротрансмитерът допамин, свързан с удоволствието и възнаграждението, е известен с ключовата си роля в различни видове зависимости.
Учени от Университета на Индиана сканирали мозъка на 49 мъже, след като са отпили глътка бира и глътка от спортната напитка Gatorade. Резултатите показали, че вкусът на бирата предизвиква произвеждането на значително по-голямо количество допамин.
Освен това участниците споделили, че изпитали силна жажда за бира след първата глътка - за разлика от безалкохолната напитка.
Всеки от участниците получил само 15 милилитра бира за период от 15 минути, така че алкохолът да не окаже никакъв ефект.
"Това е първият експеримент, който показва, че вкусът на алкохолната напитка сам по себе си, като се изключи всякакъв опияняващ ефект от алкохола, може да предизвика повишена допаминова активност в центровете на възнаграждението в мозъка," твърдят авторите на изследването, публикувано днес в списание Neuropsychopharmacology.