Фруктоза: Как да не пълнеем от плодове и плодова захар
Фруктоза и нейната обмяна в тялото
За някои може да е интересно как точно протича обмяната на плодовата захар. Накратко:
- Приема се с храната под формата на дизахарида захароза (захар), като монозахарид с плодове (плодова захар) и с меда (близо 50% фруктоза и 50% галактоза.);
- Абсорбира се в тънки черва чрез облекчена дифузия (GLUT 5);
- Транспортира се до черния дроб, където се усвоява – ключови ензими са фруктокиназа (активира фруктозата до фруктозо-1Ф) и алдолаза В (разгражда фруктозо-1Ф);
- В екстрахепаталните тъкани (само при високи концентрации в кръвта)– активира се от хексокиназа до фруктозо-6Ф, който навлиза в гликолизата. Хексокиназата има малък афинитет към фруктозата.
* глюкокиназа – глюкозата се фосфорилира от хексокиназа;
* хексокиназа – глюкокиназа в черния дроб;
* екстрахепаталните жлъчни пътища – жлъчните пътища извън черния дроб.
Храни, източници на фруктоза
Плодове и зеленчуци
Безброй проучвания са установили, че консумацията на плодове и зеленчуци е свързана с понижаване на телесното тегло, заради високото им съдържание на полезни фибри.
Макар захарта в тях да няма нищо общо с рафинираната захар, все пак прекомерната им доза няма как да не доведе до дисбаланс и до негативи.
Ето защо не трябва да се прекалява с употребата им и е най-добре да ги приемаме сурови или под формата на прясно изстискан сок.
За референция може да разгледате таблица (тук и тук) със стойността на захар в някои от тях (към 100гр). Както следва - Естествен източник | Количество захар | Количество фруктоза| Количество глюкоза.
Съдържанието на моно- и дизахариди в зеленчуците е много ниско и това дава основание за широкото им приложение като нискоенергийни храни. По-съществени количества захари обаче се съдържат в някои традиционни български консерви от зеленчуци. За сравнение:
- 1 буркан домашна лютеница: около 70-80 гр. захар
- 1 буркан домашна туршия: около 3 с. л. захар (60гр.)
☛ т.е. половината от тези захари е фруктоза (останалото глюкоза)
*Данните са взети според традиционни рецепти за приготвянето на половин литър буркан (500гр)
Имайки предвид, че купешките консерви са много по-овкусени е много важно да погледнем количествата захар и допълнителни съставки от етикета.
Предложения за плодове, съдържащи малки количества захар:
- Червени боровинки: захар 4.3 гр.; фибри 3.6 гр.
- Малини: захар 5.4 гр.; фибри 8 гр.
- Къпини: захар 7 гр.; фибри 7.6 гр.
- Ягоди: захар 7.4 гр.; фибри 3 гр.
- Диня: захар 9.4 гр.; фибри 0.6 гр.
- Пъпеш: захар 9.4 гр.; фибри 0.6 гр.
Показаните стойности са за 100 грама плод.