Ето рецепта за популярното корейско ястие, наречено „Бибимбап“, което на корейски означава „смесен ориз“. Това е възхитителна комбинация от ориз, зеленчуци, месо (обикновено говеждо) и пикантен сос Гочуджанг. Бибимбап е не само вкусно, но и привлекателно на вид ястие.

Бибимбап (비빔밥)

Необходими продукти:

За ориза:

- 2 чаши късозърнест бял ориз

- 2 чаши вода

За говеждото:

- 200 гр. говеждо месо (рибай или филе), нарязано на тънко

- 1  с.л. соев сос

- 1  с.л. сусамово  олио

- 1 ч.л. захар

- 1 ч.л. смачкан чесън

- Черен пипер на вкус

Зеленчукови топинги:

- 1 морков, нарязан на жулиени

- 1 тиквичка, нарязана на жулиени

- 200  гр. спанак

- 200 гр. бобови кълнове

- 4-5 броя гъби шийтаке, нарязани

- 1 с.л. соев сос (за всеки зеленчук)

- 1 ч.л. сусамово олио (за всеки зеленчук)

- 2 скилидки чесън, смлени

- Сол на вкус

За соса:

- 2  с.л.  Гочуджанг (корейска червена паста от чили)

- 1 с.л. сусамово  олио

- 1  с.л. захар

- 1  с.л. вода

- 1  ч.л. оцет

- 1  ч.л. сусам

За гарнитура:

- 4 яйца (пържени с жълтъка нагоре)

- Сусам

- Нори (водорасли) ленти

Начин на приготвяне:

1. Пригответе ориза:

- Изплакнете ориза няколко пъти под студена вода, докато водата стане бистра.

- Смесете ориза и водата в съд за готвене на ориз и гответе според инструкциите на  опаковката. Ако използвате тенджера, оставете да заври, намалете котлона до минимум, покрийте и оставете да къкри за около 15 минути. Оставете го да престои 10 минути извън котлона.

2. Мариновайте говеждото:

- В купа смесете соевия сос, сусамовото олио, захарта, смачкания чесън и черния пипер. Добавете нарязаното говеждо и мариновайте за поне 30 минути.

3. Гответе зеленчуците:

- Бланширайте спанака и бобовите кълнове отделно във вряща вода за 1-2 минути, след това ги изплакнете под студена струя  и изцедете излишната вода. Подправете всяко със соев сос, сусамово олио, счукан чесън и щипка сол.

- Запържете морковите, тиквичките и гъбите шийтаке отделно с малко олио, соев сос и сусамово олио, докато омекнат.

4. Сгответе говеждото:

- В горещ тиган пригответе маринованото телешко докато придобие загар и се запържи.

5. Пригответе соса:

- В малка купа смесете гочуджанг, сусамовото масло, захарта, водата, оцета и сусамовото семе, докато се смесят добре.

6. Сглобете Бибимбап-а:

- Поставете порция ориз във всяка купа.

- Подредете красиво зеленчуците и телешкото около ориза.

- Поставете отгоре яйце с жълтъка нагоре.

- Полейте с готовия сос гочуджанг.

- Гарнирайте със сусам и ленти нори.

7. Сервирайте:

- Сервирайте веднага. Преди ядене разбъркайте всичко в купата, докато съставките се смесят добре.

Съвети:

- Вариации: Можете да замените говеждото с пилешко, тофу или други протеини по Ваше желание.

- Зеленчуци: Чувствайте се свободни да добавяте или заменяте зеленчуци с други като чушки, краставици или репички.

- Пикантност: Регулирайте количеството  гочуджанг в соса според вашата толерантност към подправките.

Това ярко и ароматно ястие не само демонстрира красотата на корейската кухня, но също така осигурява балансирано и питателно хранене. Насладете се на своето кулинарно пътешествие с този традиционен корейски бибимбап!

Визитка: Шеф Любен Койчев стартира развитието си в областта на кулинарията още на 14-годишна възраст. След като завършва гимназия, се обучава в HRC Culinary Academy и започва своята международна кулинарна кариера в ресторанти в Холандия, Белгия и Хърватия. Бил е кулинарен координатор в MasterChef и Hell's Kitchen. През последните три години е главен шеф готвач на ресторант Таланти и преподава в Кулинарна Академия HRC.

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.